Sinestesia

Genre: Drama | Duur: 1u31 | Release: 1 Januari 2010 | Land: Zwitserland | Regie: Erik Bernasconi | Cast: Alessio Boni, Gioria Wurth, Leonardo Nigro, Melanie Winiger

De Zwitserse cineast Erik Bernasconi debuteert met het enerzijds bezwerende maar anderzijds betekenisloze Sinestesia. De titel verwijst naar de vermenging van zintuigen, waar een van de protagonisten aan lijdt, maar speelt verder geen enkele rol in het verhaal. Als we verondersteld worden er meer achter te zoeken, dan is dat ons ontgaan. Sinestesia is bekijkenswaardig maar levert geen bevredigende conclusie.

 

De vier personages beleven elk een al dan niet banale of dramatische gebeurtenis, waarbij telkens ook de andere personages min of meer betrokken zijn. Om wat voor reden dan ook, en helaas zonder effect, laat de regisseur elk verhaal in een ander genre kaderen. Het relaas van Françoise, die verontrustende sms'jes krijgt, is opgevat als een pschologische thriller. De ontmoeting tussen Michaela en Igor wordt ons als een lichtvoetige komedie gebracht, terwijl de drie jaar eerder gesitueerde romance tussen Michaela en Alan een echte liefdestragedie vormt. Het vierde en meest intense deel zit aan het eind: Alan en Igor trekken samen de bergen in, met een dramatisch resultaat.

Ergens is vast een metafysische verklaring voor de link tussen de diverse gebeurtenissen. Iets rond lotsbestemming of het cyclische verloop van mensenlevens misschien? Fundamenteel is Sinestesia op lucht gebouwd, en hoewel de film niet meteen verveelt, kan je je toch afvragen waar dit allemaal op slaat.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igor krijgt een hartaanval tijdens de uitstap en sterft.