Life as We Know It

Genre: Romantische Komedie | Duur: 1u54 | 2010 | Release: 1 December 2010 | Land: VS | Regie: Greg Berlanti | Cast: Katherine Heigl, Josh Duhamel, Josh Lucas

Life as We Know It is een typische romantische komedie waarin twee tegenpolen gedwongen worden om samen een baby op te voeden, naar elkaar toegroeien en uiteindelijk verliefd worden. U zou in principe hier kunnen stoppen met lezen, want dat is zowat alles wat u hoeft te weten over deze film. De rest heeft u namelijk al gezien, in een arsenaal vergelijkbare hollywoodiaanse romcoms.

De cast van Life as We Know It heeft u ook al eerder gezien. Katherine Heigl zag u in het geweldige Knocked Up en het niet eens zo irritante The Ugly Truth. Ze wordt gekoppeld aan Josh Duhamel (The Picture of Dorian Gray). Ze vertolken de personages Holly en Messer, die ooit eens op een blind date werden gestuurd door gemeenschappelijke vrienden. Dat verliep niet zo goed, want ze konden elkaar niet uitstaan. Ze worden later respectievelijk meter en peter van Sophie, de baby van het bevriende koppel. Datzelfde koppel overlijdt tragisch in een auto-ongeval, waardoor het lot van de baby in handen wordt gelegd van Holly en Messer.

 

Life as we know it volgt wel erg strikt de beproefde romcom-formule. Geen enkel cliché wordt vermeden en de humor is ook niet bijster origineel. Tenzij u nog steeds moet lachen met een baby die kotst, kakt en gekke bekken trekt. Op elk gebied is deze film pure middelmaat, exact wat u ervan kan verwachten. Een lichtpunt is Josh Duhamel, die erin slaagt zijn personage gewicht te geven. Niet toevallig zorgt hij voor de grappigste momenten in de film dankzij een soort latent cynisme waarvan hij zijn personage heeft voorzien.

Gelukkig redt Duhamel dus wat de meubelen. Hij zorgt ook grotendeels voor de chemie tussen hem en Heigl. Zij acteert trouwens best oppervlakkig en lijkt te berusten in het type waarvoor ze nog wel een tiental keer zal gecast worden, namelijk de neurotische controlfreak die tegelijk romantisch en idealistisch is. Textbook personage voor een dergelijke 'romantische komedie', quoi.

Al is het nu niet echt zeker of we dit wel een romantische komedie kunnen noemen, want de dood van het bevriend koppel zorgt toch even voor een dramatisch moment. Die scène is ook meteen de beklemmendste van de hele film. Heel even krijg je de indruk dat Life as We Know It toch een onverwachte wending neemt, maar letterlijk in de volgende scène moet er weer gelachen worden, wat heel vreemd en ongepast overkomt.


De film neemt wel wat meer onverwachte wendingen, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je geboeid blijft. Het laatste halfuur is echter zo tenenkrommend cliché dat we ons afvragen of dit niet stiekem een parodie is op de romcom.

Al bij al is Life as We Know It best een zachtaardige, risicoloze en bij momenten aangename romantische komedie - al is dat een mild en goedhartig oordeel. Af en toe kan er zelfs oprecht gelachen worden. Helemaal niks nieuws onder de zon, maar best genietbaar eens u zich erbij heeft neergelegd dat dit geen grensverleggende cinema is.

Tim Vanhoorneweder Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat denkt u nu zelf? Ze stoten elkaar aanvankelijk af, maar gaandeweg vormen ze een echt gezin en groeien ze naar elkaar toe. Messer krijgt een mooie carrière-opportuniteit en besluit te vertrekken. Holly gaat hem achterna naar de luchthaven, maar mist hem net. Terug thuisgekomen zit Messer (verrassend genoeg!) in de zetel. Eind goed, al goed.