Nieuwe namen - 2011

Wie had een jaar geleden kunnen vermoeden dat de actrice die in 2010 het meest geld opbracht, de tot voor kort schier onbekende Mia Wasikowska zou zijn? Na Leonardo DiCaprio blijkt zij volgens het zakenblad Forbes het meest lucratief geweest te zijn, dankzij haar hoofdrol in het succesvolle Alice in Wonderland. In The Kids Are All Right liet de 21-jarige Australische zich dan weer van een heel andere kant zien. Een talent om in de gaten te houden dus.

Anderen die het voorbije jaar doorbraken zijn bijvoorbeeld Carey Mulligan (An Education, Wall Street: Money Never Sleeps), Tom Hardy (Inception, Bronson) en Jesse Eisenberg (The Social Network, Zombieland).

Maar wie staat er nog zoal te trappelen om zich prominent te manifesteren? Wie worden de te ontdekken talenten van 2011? Wie zijn de Oscarwinnaars van de toekomst?  Een willekeurige greep uit het aanbod:

 

JESSICA CHASTAIN

Met haar bijna 30 echt een oude doos in een wereldje waarin de concurrentie van 21-jarigen meedogenloos is en men op die leeftijd vaak al niet meer op een doorbraak moet rekenen. Niet alleen zal Chastain naast Brad Pitt te zien zijn in The Tree of Life van Terrence Malick, een film waar iedere cinefiel naar uitkijkt, zowel Al Pacino als Ralph Fiennes boden haar de vrouwelijke hoofdrol aan in door hen geregisseerde films, Wilde Salome en Coriolanus respectievelijk. Minder naïef ogend dan de doorsnee Hollywoodschoonheid, zal deze Californische ongetwijfeld opvallen in het komende filmjaar. Zal verder ook te zien zijn in The Help met Emma Stone, het sinister ogende Take Shelter en The Debt met Sam Worthington. Minstens één daarvan moet dit roodharige talent laten doorbreken. 

MICHAEL FASSBENDER

Toegegeven, deze Duits-Ierse acteur heeft al zo'n staat van dienst dat de echte cinefiel hem al lang kent. Of hij na 300Eden LakeHungerInglourious Basterds en Fish Tank écht doorgebroken is, valt echter te betwijfelen. De 33-jarige acteur beschikt niet meteen over een erg herkenbaar gezicht, maar zijn talent is onmiskenbaar. In 2011 valt er echt niet meer naast te kijken, want hij zal in minstens 5 nieuwe producties de hoofdrol vertolken. Eerst is er de Brontëverfilming  Jane Eyre, met Carey Mulligan en Judi Dench. In A Dangerous Method van David Cronenberg. speelt Fassbender de psychoanalyticus Carl Jung, naast Viggo Mortensen als Freud. Ook Keira Knightley speelt mee.

Daarna volgt het ongetwijfeld entertainende Haywire van Steven Soderbergh, met Ewan McGregor en Michael Douglas en Matthew Vaughn's X-Men: First Class. Tenslotte is het uitkijken naar Shame (waarover hieronder meer). Alleszins zal Fassbender binnen een jaar een een grote naam zijn en zullen zijn ijskoude blauwe ogen u niet meer ontgaan.

 

TOM HIDDLESTON

Liefhebbers van het betere tv-drama merkten de in het oog springende Brit Tom Hiddleston misschien al op in Cranford en Wallander. In 2011 verschijnt de man in maar liefst drie opmerkelijke films. Eerst is er Thor, een comicverfilming over een gevallen God. Hiddlestons tegenspelers zijn ondermeer Natalie Portman en Anthony Hopkins. Steven Spielberg koos voor zijn oorlogsdrama War Horse dan weer heel wat onbekende acteurs. Naast Hiddleston en ander jong Brits talent, spelen ook Emily Watson, Peter Mullan en David Thewlis mee. Ook in zijn derde film wordt Hiddleston omringd door grote namen: in Woody Allens Midnight in Paris zijn dat onder andere Owen Wilson, Adrien Brody, Kathy Bates, Rachel McAdams en Marion Cotillard. Hiddleston zet zijn triomftocht trouwens gewoon verder in 2012: in The Avengers herneemt hij zijn rol uit Thor en in Terence Davies' The Deep Blue Sea speelt hij de hoofdrol naast Rachel Weisz. Zijn looks, charisma en vakbeheersing zullen hem tegen dan definitief op de kaart gezet hebben.

JENNIFER LAWRENCE

De 20-jarige Amerikaanse schoonheid viel ons twee jaar geleden al op in het ingetogen drama The Burning Plain  - beloftevol noemden we haar toen. Met een zeer grote waarschijnlijkheid wordt ze binnen enkele weken genomineerd voor een Oscar, voor haar hoofdrol in het rauwe drama  Winter's Bone. Met daarnaast ook nog een rol in Jodie Foster's The Beaver - die Mel Gibson in ere moet herstellen - en de rol van Mystique in  X-Men: First Class (een prequel op de X-Men-serie) zal Lawrence dus niet aan de aandacht van de filmfan kunnen ontsnappen. Nog jong, maar zinderend van talent. Een ster in wording. 

 

STEVE MCQUEEN

De legendarische acteur is al dertig jaar dood, dus we hebben het over een heel andere McQueen, die als zwarte, Britse regisseur absoluut  niet te verwarren valt met de acteur. In 2008 debuteerde de filmmaker met het ongecompromitteerde, beklijvende drama Hunger. In 2011 zal McQueen naar alle waarschijnlijkheid bevestigen en als filmmaker echt doorbreken, met het confronterende Shame, een drama over de relatie tussen een seksverslaafde man (Michael Fassbender) en zijn zus (Carey Mulligan). Benieuwd wat deze energieke filmmaker nog uit zijn hoed zal toveren.

NICOLAS WINDING REFN

De 40-jarige Deense filmmaker is weliswaar al aan zijn achtste film toe, het ziet er naar uit dat 2011 hem echt zal lanceren als regisseur. Na zijn debuutfilm Pusher (en twee sequels daarop) en het goed ontvangen Fear X met John Turturro, liet Refn echt van zich spreken met Bronson. Dit origineel vertelde, gewelddadige portret van een crimineel (Tom Hardy) was zowel vormelijk als narratief verfrissend,waardoor het zeker uitkijken is naar Refn's volgende, het wellicht meer op een groot publiek gerichte, maar daarom niet meteen toegankelijke actiedrama Drive, met Ryan Gosling en Carrey Mulligan - twee acteurs die overigens zowat alle rollen lijken te gaan vertolken in 2011.

JASON SEGEL

De 30-jarige komische acteur viel op toen hij frontaal naakt ging in het verder vergetelijke Forgetting Sarah Marshall. In Knocked Up en I Love You, Man mocht hij al in de schaduw staan van bekendere acteurs als Seth Rogen en Paul Rudd. Ook in de CBS-serie How I Met Your Mother is hij een vaste komische waarde in het gezelschap. Maar het komende jaar manifesteert de man zich eindelijk op zijn eentje. Dat doet hij niet alleen met hoofdrollen in de komedies Jeff Who Lives at Home en  Bad Teacher, maar vooral als drijvende kracht - scenarist en hoofdrolspeler - achter de heropleving van The Muppets. Die moeten bij hem in goede handen zijn.

EMMA STONE

Geheel onbekend is ze al niet meer, sinds ze debuteerde in het erg leuke Superbad en het voorbije jaar de show stal in Zombieland. Maar de energieke Stone zal pas dit jaar opvallen, met een hoofdrol in de veelbelovende komedie Easy A, een rol naast onder andere Steve Carell, Ryan Gosling en Julianne Moore in Crazy, Stupid, Love, een bijrol in de romantische komedie Friends with Benefits (met Justin Timberlake) en dan voor de afwisseling ook een dramatische (hoofd)rol in The Help. Maar u kent haar misschien nu al omdat het voorbije jaar bekend gemaakt werd dat ze de vrouwelijke hoofdrol zal vertolken in de nieuwe Spider-Man. Dat zal echter pas voor 2012 zijn. Niettemin zijn haar verfrissende snoet en haar innemende charme alvast twee grote troeven. 

OLIVIA WILDE

Fans van de betere televisieseries kennen deze 26-jarige beauty misschien uit The O.C. en The Black Donnelly's, maar vooral uit het geniale House M.D., waarin ze met verve de biseksuele Thirteen speelt. Haar overstap naar het witte doek is al even gaande - ze zat zo al in Year One en is momenteel te zien in The Next Three Days met Russell Crowe, maar 2011 zal haar pas echt bij het grote publiek bekend maken. Onze redacteur was helaas niet wild van het langverwachte TRON: Legacy, maar Wilde is sowieso altijd het bekijken waard. In Cowboys & Aliens, een onwaarschijnlijke mix van western en science-fiction, zijn Harrison Ford en Daniel Craig dan weer haar tegenspelers en het komende jaar zal ze ook nog een derde keer te zien zijn in de cinema, in de komedie Butter met Jennifer Garner en Hugh Jackman. Wie haar de inwisselbaarheid en snelle vergankelijkheid toedicht van pakweg Megan Fox, zal bijdraaien eens haar effectief aan het werk gezien te hebben. Wat een charisma!

 

Sven De Schutter