Nieuwe namen - 2014

We denken te weten waarover we het hebben, als we inzetten op wiens carrière in de komende jaren een vlucht zal nemen. Hoezeer onderstaande artiesten al een hele weg hebben afgelegd, het grote publiek weet amper wie ze zijn. Wij kijken even in onze glazen bol: wie worden de filmmakers van de toekomst?

We deden deze voorspellingen ook al drie keer eerder en hoewel een aantal namen van de lijstjes van 2013 en 2012 er nog niet helemaal zijn – Bella Heathcote, wat stel je ons teleur! – zijn alle namen die we in 2011 aan u voorlegden, u intussen wél zeer vertrouwd. Klinken onderstaande namen ons binnen afzienbare tijd even bekend in de oren?

PILOU ASBAEK

Liefhebbers van Scandinavische series weten meteen over wie we het hebben. Als Kasper Juul, de gedreven woordvoerder van Birgitte Nyborg uit de succesvolle dramareeks Borgen, raakte de Deense acteur bij een groot publiek bekend en geliefd, al kennen cinefielen hem misschien al sinds het gevangenisdrama R. In 2013 brak Asbaek op het grote doek door met zijn mooie hoofdrol in het intense Kapringen. Toch blijven Scandinavische acteurs de doorsnee filmkijker minder bij. We raken meestal niet verder dan Mads Mikkelsen, maar het helpt natuurlijk wel dat onze Pilou zo’n makkelijke en grappige familienaam heeft – al ziet hij er zelf geenszins de humor van in, zo bleek uit een interview in Focus Knack. Asbaek heeft niet bepaald projecten op stapel staan die zijn faam zullen vergroten, maar we durven er prat op gaan dat de 32-jarige Deen met zijn indringende blik, enigmatische glimlach en overtuigende vertolkingen binnen enkele jaren zijn bekendere landgenoot overklast zal hebben.

JAMIE DORNAN

Dominique Deruddere zal in zijn handjes gewreven hebben toen hij vernam wie de fel begeerde hoofdrol van Charlie Hunnam overnam in de verfilming van het succesvolle schrijfsel 50 Tinten Grijs: het Ierse fotomodel Jamie Dornan. Met die vrijwel onbekende, beginnende acteur had hij immers net Flying Home opgenomen. De aandacht voor Dorman, die enkel nog de BBC-serie The Fall als waardige referentie kan noemen, zal misschien bij kunnen dragen aan het internationale succes van Flying Home. Maar natuurlijk zal het de rol van Christian Grey in de ongetwijfeld lustopwekkende verfilming Fifty Shades of Grey zijn, die van de 31-jarige Ier een sekssymbool en een grote naam zullen maken. Was enkele jaren het vriendje van Keira Knightley, maar is nu getrouwd en vader. 

ADIL EL ARBI & BILALL FALLAH

In 2011 wonnen deze twee Belgisch-Marokkaanse filmmakers met hun kortfilm Broeders enkele interessante competities. In het najaar van 2014 zal hun eerste langspeelfilm, Image, waarvoor de opnames vorig jaar al afgerond werden, een feit zijn. De vraag stellen of deze twee sympathieke heren eindelijk wat meer kleur zullen brengen in het Vlaams filmlandschap – we moeten daarvoor niet alleen op Kadir Balci rekenen – is eigenlijk irrelevant. Het zijn jonge filmmakers met hun voeten in de realiteit van vandaag en dat zal zich in hun films nadrukkelijker manifesteren dan hun geloof of cultuur. Hun veelbelovende debuut zal – naast o.a. Welp van Jonas Govaerts – bijdragen aan de dynamiek van de Vlaamse film. Met Scorsese en Spike Lee als voorbeeld wil het duo vooral even artistiek als commercieel zijn, zo zal ook blijken uit hun tweede productie, Black, die dit najaar al wordt ingeblikt. Hun productiviteit alleen al is het bewonderen waard.

ADELE EXARCHOPOULOS

Deze 21-jarige française kende in 2013 een grote doorbraak met haar veelbesproken rol in La vie d’Adèle (Blue is The Warmest Colour), waarmee ze als jongste actrice ooit de Gouden Palm won in Cannes (naast een gigantisch aantal andere prijzen en nominaties). Hoewel het haar intense en langdurige seksscène was met Léa Seydoux die het meest aandacht kreeg, bleek uit het drama evenzeer hoe de bekoorlijke actrice haar personage meesterlijk wist te vatten. Haar naam is nog enigszins een tongtwister, maar eens we nog enkele ongetwijfeld boeiende vertolkingen van haar te zien krijgen, zal dat euvel verdwijnen. Hoe lang duurde het immers niet voor u de naam van pakweg Matthew McConaughey, Benedict Cumberbatch of Mia Wasikowska uit uw strot kreeg? De op stapel staande Franse producties lijken nog niet meteen voor verdere aandacht te zullen zorgen maar Exarchopoulos werd intussen wel gecast in The Last Face, geregisseerd door Sean Penn en met Javier Bardem en Charlize Theron. Er zijn slechtere Hollywoodkansen dan dat. 

DAKOTA JOHNSON

Rumer Willis is het levende bewijs dat je het als dochter van twee Hollywoodsterren niet vanzelfsprekend zelf ver schopt. Meer geluk misschien voor Dakota Johnson, de 24-jarige dochter van Don Johnson en plastisch experiment Melanie Griffith, en kleindochter van Hollywoodlegende Tippi Hedren. Zij timmerde rustig aan de weg met kleine rollen in The Social Network, 21 Jump Street en The Fife-Year Engagement maar schoot de hoofdvogel af door de vrouwelijke hoofdrol weg te kapen in Fifty Shades of Grey, waar half jong en vrouwelijk Hollywood op aasde. De rol zal vooral beroep doen op haar fysieke capaciteiten, ongetwijfeld. Of rollen in de Shakespeareverfilming Cymbeline en de actieprent Need for Speed zullen volstaan om niet eeuwig en altijd met de rol van Anastasia Steele vereenzelvigd te worden, is af te wachten, maar naast Johnny Depp mogen meespelen in het prestigieuze drama Black Mass van Michael Mann is alleszins een stap in de goede richting.

MICHAEL B. JORDAN

De onverwachte hit Chronicle bood in 2012 een springplank aan Dane DeHaan, die we vorig jaar al in deze lijst opnamen. Eén van zijn tegenspelers in die prent, de intussen 27-jarige Jordan, wist ondertussen ook te bewijzen meer te zijn dan een killer smile met een snorretje boven. Het waargebeurde drama Fruitvale Station was een onverwachte prijzenpakker in de VS en plaatse de magnetiserende zwarte acteur definitief in de schijnwerpers. Rollen in de uitstekende tv-series The Wire (toen hij amper 15 was) en Friday Night Lights tonen aan hoe doorwinterd deze acteur intussen is. Dat hij zijn gangstaboy-imago van zich af wist te schudden, toonde hij ook in het wat futiele That Awkward Moment met Zac Efron en Miles Teller (die je verder in dit lijstje vindt). Maar of het ook een goed idee is een rol aan te nemen in een nieuwe versie van The Fantastic Four en naast Sylvester Stallone mee te spelen in een sportfilm, is nog zo zeker niet. Will Smith heeft echter ook geen vlekkeloos parcours natuurlijk. 

BRIE LARSON

Geen kat keek op toen deze frêle, blonde Amerikaanse Joseph Gordon-Levitt voorafging op de rode loper van het Gentse filmfestival van 2013. Als zus van het hoofdpersonage in Don Jon was ze voornamelijk zwijgend aanwezig, maar op datzelfde festival was ze een stuk indrukwekkender in Short Term 12. Overigens zat de 24-jarige schoonheid ook nog in een derde festivalfilm, het mooie The Spectacular Now. Zet de drie rollen naast elkaar en je hebt al een brede kijk op de mogelijkheden van deze actrice, die overigens eerder ook al te zien was in 21 Jump Street, Scott Pilgrim vs. The World en de tv-serie The United States of Tara. Aanvankelijk was ze zangeres, maar die loopbaan verliep minder succesvol. Larson gaat rustig aan voor de grote Hollywoodpot want voorlopig staan enkel The Gambler met Mark Wahlberg en de Apatowkomedie Trainwreck op haar lijstje van commerciële producties. Leuk weetje: haar tweede naam is Sidonie. Als artiestennaam nog net iets leuker dan een stuk kaas. 

JACK O'CONNELL

Toegeven, we hebben deze 23-jarige Brit eigenlijk nog nooit aan het werk gezien. Geen van zijn rollen of de films waarin hij meespeelde, waren daarvoor opmerkelijk genoeg. Toch doet één en ander vermoeden dat de wat verfomfaaid ogende O’Connell – misschien nog het meest bekend uit de tv-serie Skins – binnen afzienbare tijd erg populair zal worden. Hij viel op het grote doek pas voor het eerst op door zijn hoofdrol naast Tim Roth in de misdaadfilm The Liability, waarna een bijrol volgde in 300: Rise of an Empire. Het bij ons nog te verschijnen Starred Up bood hem ruim de kans zijn talent te laten zien en wordt als zijn doorbraak beschouwd. De rol die hem echter vrijwel zeker op de kaart zal zetten is die van Louis Zamperini in het drama Unbroken dat later dit jaar verschijnt Centraal staat een olympisch kampioen die tijdens W.O. II in een Japans gevangenenkamp terechtkomt. De prent wordt geregisseerd door Angelina Jolie en de broertjes Coen droegen bij aan het scenario. De hoofdrol in zo’n productie geef je niet aan de eerste beste Jack met de pet natuurlijk. We durven dus geld zetten op het potentieel van deze man.

JACK REYNOR

Om het verwarrend te maken, voegen we nog een jonge Jack toe aan dit lijstje. Deze knappe Ier kwam voor het eerst onder de aandacht met het familiedrama What Richard Did, waarin hij op zeer overtuigende wijze een sympathieke knul vertolkt die een stomme stoot uithaalt en met de gevolgen moet trachten om te gaan. Na een bijrol in de Vince Vaughn-komedie Delivery Man, wist Reynor echter houvast te krijgen in Hollywood. Na de komedie Glassland speelt hij naast Mark Wahlberg de hoofdrol in Transformers 4 – nee, dat maakt ons ook niet enthousiast – en het prestigieuze Macbeth, waarin niemand minder dan Michael Fassbender en Marion Cotillard zijn tegenspelers zijn. Het is afwachten op welk terrein deze knul zich het best thuis zal voelen, maar het sterrendom is een grote waarschijnlijkheid.

MARGOT ROBBIE

Van Neighbours naar Scorsese… Er zijn er niet veel die dat zullen nadoen. De Australische schoonheid speelde drie jaar lang in de populaire, eeuwigdurende soap, waarna ze een rol te pakken kreeg in de flauwe dramareeks Pan Am met Christina Ricci. Na een bijrol in About Time was er die ene, allesbepalende dag dat ze door Martin Scorsese gekozen werd om de vrouw van Leonardo DiCaprio te spelen in The Wolf of Wall Street (zijn tweede vrouw weliswaar, de sexy stoeipoes Naomi die enkele memorabele scènes kreeg). Nu heeft Scorsese niet bepaald veel actrices aan een grote carrière geholpen en is lang niet zeker of Robbie ondanks haar oogverblindende verschijning niet één van die vele blondines is die het enkele jaren uitzingen in Hollywood tot de aanbiedingen stilvallen en er enkel nog prutsfilms overblijven – voorbeelden genoeg van al te kortstondige carrières. Maar in  ieder geval zijn een bijrol in Suite française (naast Matthias Schoenaerts en Michelle Williams), een romance met Will Smith in Focus en de rol van Jane naast Alexander Skarsgard in de Tarzanfilm die voor 2016 voorzien is, redenen genoeg om aan te nemen dat Robbie u wel enige tijd zal bijblijven.

MILES TELLER

Cinefielen herinneren zich deze jonge acteur misschien al van bij zijn debuut, het tragische Rabbit Hole waarin hij zich opvallend sterk hield tegenover Nicole Kidman. Gezien hij niet bepaald over de looks van een Robert Pattinson of Chris Hemsworth beschikte, was het afwachten wat filmmakers zouden aanvangen met deze interessante kerel. Een bijrol in de remake Footloose, een gesmaakt gastoptreden in de ultieme partyprent Project X en dan... was daar ineens The Spectacular Now, een oprechte ode aan dat korte moment in een tienerleven dat je je alles kan permitteren. Teller leek moeiteloos enkele laagjes toe te voegen aan zijn personage en lanceerde daarmee zijn carrière wellicht definitief. Na That Awkward Moment met Zac Efron en Michael B. Jordan (hoger in dit lijstje) en de young-adultprent Divergent met Kate Winslet en zijn Spectacular Now-partner Shailene Woodley, staan twee interessantere projecten op stapel: een nieuwe versie van The Fantastic Four en een nog ongetitelde John Belushi-biopic waarin hij Dan Aykroyd zou spelen. En dat willen we echt wel zien. 

SHAILENE WOODLEY

En opnieuw hebben we het over The Spectacular Now, waarin de girl-next-door met verve vertolkt werd door Shailene Woodley. Niet bepaald een barbie, maar wat een naturel! Dat viel iedereen overigens al op in The Descendants, waarin ze op prachtige wijze George Clooney weerwerk bood als zijn opstandige dochter. Woodley speelde verder 5 jaar lang de hoofdrol in de bij ons onbekende en niet bepaald als hoogstaand opgevatte tienerserie The Secret Life of the American Teenager, maar de 22-jarige brunette met onweerstaanbare hazelbruine ogen kaapte wel een rol weg waar tal van jonge Hollywoodactrices op aasde. De youngadultverfilming Divergent biedt haar enkele jaren werkzekerheid en faam, terwijl we haar ook in het tienerdrama The Fault in Our Stars aan het werk zullen zien en in het ongetwijfeld fascinerende White Bird in a Blizzard van Gregg Araki. Klaar om de nieuwe Julia Roberts te worden? 

 

Akkoord? Niet akkoord? Je kan reageren op onze Facebookpagina.

 

Sven De Schutter