Two Raging Grannies

Genre: Documentaire | Duur: 1u18 | Release: 1 Januari 2013 | Land: Noorwegen, VS | Regie: Håvard Bustnes | Cast:

In deze Noorse docu staan twee hoogbejaarde Amerikaanse dametjes centraal die op een dag gefascineerd raken door de vraag waarom onze economie moet blijven groeien en wat de gevolgen daarvoor zijn voor onze planeet. Vrees echter geen ecologisch pamflet, want de ondernemingen die de dames vervolgens aangaan, gaan geenszins dieper in op de kwestie, maar dienen vooral als kader om de vriendschap tussen de twee te schetsen.

Hinda en Shirley zitten de halve film met het probleem dat ze geen idee hebben waarover ze het hebben. Ze surfen wat richtingloos over het web, vallen al even onwetend bedrijven lastig aan de telefoon en wonen een les bij van een docent die niet met hen wil praten. Uiteindelijk ontmoeten ze enkele deskundigen maar die blijken al snel vooral metaforen te moeten hanteren om aan het tweetal uit de doeken te doen wat de groei van onze economie eigenlijk inhoudt.

Het doorzettingsvermogen van de twee protagonisten is dan wel bewonderenswaardig, je kan je de hele film niet van de indruk ontdoen dat ze geen idee hebben waarmee ze bezig zijn. Geen enkele keer horen we één van de dames zelf iets toelichten of zelfs maar een zinvolle vraag stellen. Het zijn typische doortastende, maar oppervlakkige Amerikaanse vrouwen, weliswaar met een oprechte bezorgdheid maar een volkomen stuurloze manier van werken. 

Uiteindelijk blijken de persoonlijkheid van de dames, hun relatie en gezondheidsproblemen, in feite meer de focus van de prent te zijn, maar daarvoor zijn deze vinnige oudjes lang niet interessant genoeg. Meer zelfs, de subtiel aanwezige illustraties van de manier waarop ouderen in onze samenleving van geen tel zijn en ongezien blijven, ga je onbewust zelfs toejuichen omdat het duo zo storend en zeurderig is. Allemaal goed en wel dat je ook op hoge leeftijd op de hoogte wil zijn, maar de manier waarop de twee de tijd verspillen van mensen uit de sector, is toch ergerniswekkend.

De Noorse regisseur Havard Bustnes zal misschien in zijn handen gewreven hebben wanneer één van de dames vernederd en bedreigd wordt door een onbekende nadat ze op het Wall Street Diner voor wat oproer zorgt. Toch is dit te weinig indrukwekkend om de schijn op te wekken dat de boodschap van de dames op verzet stuit. Two Raging Grannies grijpt daardoor naast een essentie. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien