Boychoir

Genre: Drama | Duur: 1u43 | 2014 | Release: 8 April 2015 | Land: VS | Regie: François Girard | Cast: Dustin Hoffman, Kathy Bates, Josh Lucas, Eddie Izzard, Debra Winger, Garrett Wareing, Kevin McHale

Er mag gerust verondersteld worden dat er een publiek te vinden is voor films die rond koorzangers draaien. Voor de makers van Boychoir moet Les Choristes alleszins een referentie geweest zijn, maar er lijkt verder geen enkele poging ondernomen te zijn om de prent van enige andere eigenheid te voorzien. 

De Canadese cineast François Girard (The Red Violin) voelt zich gewoonlijk thuis in films met een muzikaal thema. Dit relaas over een moeilijk opvoedbare jongen die over zangtalent blijkt te beschikken maar het niet makkelijk heeft met de hoge eisen van de opleiding, blijkt echter op dramatisch vlak geen kolfje naar zijn hand. Girard opteert voor oppervlakkig sentiment en weinig subtiele psychologische ontwikkelingen in plaats van doorleefde emoties en genuanceerde karakters. Boychoir blijft dan ook snel steken op het niveau van de brave weekendfilm, grootmoedervertier zonder scherpte of humor.

Braaf grootmoedervertier zonder scherpte of humor.

De nochtans degelijke acteurs weten weinig aan te vangen met hun rollen. Hun personages blijven eendimensionaal. Dustin Hoffman blijkt alles welbeschouwd zelfs niets eens zo'n grote rol te spelen. De jonge acteurs uit het koorgezelschap zijn bovendien niet meteen de meest charismatische. 

De finale zorgt desondanks voor een warme glimlach en een opwakkerend geloof in de impact van goede leerkrachten, maar kan deze karakterloze, al te conventionele prent niet maar naar een hoger niveau tillen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien