The Founder

Genre: Drama | Duur: 1u55 | 2016 | Release: 8 Februari 2017 | Land: VS | Regie: John Lee Hancock | Cast: Michael Keaton, Laura Dern, Nick Offerman, John Carroll Lynch, Patrick Wilson, Linda Cardellini, B.J. Novak

In 1954 zagen de brave en hardwerkende broers McDonald hun familievriendelijke restaurantideeën in de grijpgrage handen vallen van de uitgerangeerde verkoper Ray Kroc. Hij gaf weinig om de waarden van het tweetal, die hij finaal als boerenkinkels bestempelde, maar ging des te meer voor platte, genadeloze commerciële uitbuiting van hun concept.

 

Het uitgroeien van een lokale hamburgertent tot ’s werelds meest iconische fastfoodketen McDonald’s, vormt een geschiedenis die dus best het vertellen waard blijkt. The Founder heeft dan ook geen gebrek aan plot en lijkt zelfs voor een eerlijke vertelling te gaan. Niettemin is dit vooral een bedenkelijke verheerlijking van de nietsontziende ondernemingslust waarvan we moeten geloven dat ze Amerika groot gemaakt heeft.

Je zou het een interessant standpunt kunnen noemen dat The Founder daarbij zonder schaamte op de eerzucht van zijn manipulatieve protagonist focust, ware het niet dat de makers Kroc net als bewonderenswaardig doorzettend opvoeren. Hoe aanstekelijk Michael Keaton deze rol ook invult, wij zagen vooral een platte opportunist die sluw zijn kansen grijpt en knapten af op de vergoddelijking van het mercantilisme.

Nu toont deze (lange) prent ook wel de andere kant van dit personage – niets mis met slim zakendoen - , de gesuikerde en zelfs simplistische kijk op de feiten doet al snel afbreuk aan de pogingen tot nuance. En dan had deze prent al niet eens veel kwaliteiten. John Lee Hancock (The Blind Side, Saving Mr. Banks) zorgt als vanouds voor oubollige, goedkope ensceneringen en weet de film visueel nergens interessant te maken. De overdadige muziek van Carter Burwell onderstreept het gebrek aan subtiliteit.

Even flets smakend en pover belegd als een hamburger van McDonald's

The Founder is niet de prijzenpakker geworden die ervan verwacht werd – specifiek door de steeds minder relevant zijnde broertjes Weinstein. Wat ons betreft terecht. Enigszins moreel betwistbaar en flets uitgewerkt, smaakt deze prent dus precies als een hamburger van McDonald's. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kroc koopt de broers uit maar komt zijn woord niet na.