It

Genre: Horrordrama | Duur: 2u15 | 2017 | Release: 6 September 2017 | Land: VS | Regie: Andy Muschietti | Cast: Jaeden Martell, Bill Skarsgård, Sophia Lillis , Jack Dylan Glazer, Wyatt Oleff, Jeremy Ray Taylor, Finn Wolfhard

Het is geen toeval dat er 27 jaar gewacht werd op een remake van de horrorprent It uit 1990. In het stadje uit deze befaamde horrorroman van Stephen King gebeurt er immers om de 27 jaar een vreselijk drama. De fans van toen zijn intussen veertigers en zijn wellicht te vinden voor een update – de originele miniserie was immers niet bepaald van productioneel hoog niveau, hoe legendarisch eng ze intussen ook te noemen valt - en tegelijk kan een nieuwe generatie filmliefhebbers kennis maken met de ultieme creepy clown Pennywise.

 

We bevinden ons in 1987 en het stadje Derry blijkt een onverklaarbaar hoog aantal verdwijningen van kinderen te tellen. Een groepje niet bepaald coole tieners belandt in een aantal griezelige situaties waarin ze hun grootste angsten voor ogen zien en waagt het in de riolen onder hun dorp de confrontatie aan te gaan met een helse clown wiens fratsen verder gaan dan wat taarten gooien.

Met Andy Muschietti (Mama) koos men voor een niet echt ervaren cineast maar wel iemand met voeling voor het materiaal. It is nergens zo intens angstaanjagend als we intussen gewend zijn, maar weet wel enkele keren effectief huiveringwekkend te zijn. De prent is degelijk en vakkundig in beeld gezet en weet uit de lijvige roman een coherent, mooi opgebouwd verhaal te puren.  Het origineel mag in onze herinneringen dan al bloedstollend zijn, het was beslist een povere productie, dus dit is beslist een opwaardering. King was er zelf overigens ook erg over te spreken. 

Merkwaardig is echter dat It vooral excelleert in zijn dramatische verhaallijn. De jonge protagonisten zijn stuk voor stuk archetypes maar zijn knap uitgewerkt en hun vriendschapsband is aandoenlijk en treffend - Stand by Me is niet ver af. Maar vooral: de cast die deze sociaal onhandige pubers vol twijfels en angsten neerzet, is fenomenaal goed. Veel van de jonge acteurs zijn precies in die fase hun leven gecast die hen uitermate geschikt maakt voor hun rollen, maar ze weten zich ook allemaal schitterend uit de slag te trekken met de soms emotionele scènes. Sophia Lillis, die toyboy Beverly speelt, laat het scherm helemaal knetteren. Wat een talent.

Geslaagde update van de horrorklassieker maar het is de geweldige cast die de film tot leven brengt.

Ook de clown Pennywise overtuigt. Voor Bill Skarsgard is het zijn eerste voorname rol, die hij waardig invult. Met behulp van prima effecten komen de horrorscenes uitstekend uit de verf.

It rondt de plot mooi af, maar waar de roman en de originele verfilming in een tweede deel de personages als volwassenen laten terugkeren, wordt dat nu voor een volgende film behouden. Jessica Chastain wordt genoemd als Beverly, maar wij konden enkel Amy Adams voor ons zien om de engelachtige Lillis te vervangen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pennywise wordt verslagen door de vereende krachten van de kinderen.