Ben is Back

Genre: Drama | Duur: 1u43 | 2018 | Release: 23 Januari 2019 | Land: VS | Regie: Peter Hedges | Cast: Julia Roberts, Lucas Hedges, Courtney B. Vance

Terwijl we nog onder de indruk zijn van de rauwheid waarmee in Beautiful Boy een verslaving werd belicht, verschijnt er opnieuw een film over beproefd ouderschap. Ben is Back is wat gepolijster en productioneel een stuk minder persoonlijk dat het Amerikaanse debuut van Felix Van Groeningen, maar weet niettemin behoorlijk te raken.

 

Dit verhaal speelt zich af op minder dan een etmaal. 's Ochtends ziet Holly Burns onverwachts en tot haar grote vreugde haar zoon Ben voor de deur staan. Hij hoort in een ontwenningskliniek te zitten maar komt langs voor de feestdagen. Meteen raken alle gezinsleden in een staat van paraatheid: na alles wat ze met Ben al meemaakten, valt hij simpelweg niet te vertrouwen, afgekickt of niet. 

Aanvankelijk betrekt dit ernstige relaas ons bij de onder spanning staande band tussen moeder en zoon. Holly zit Ben dicht op de huid en wil hem geen minuut uit het oog verliezen. Pijnlijk om als moeder vast te stellen dat je zoon misschien wel nooit meer te geloven is. Ben is Back schets een geloofwaardige beschadigde familiedynamiek en toont weinig omfloerst de schade die een drugverslaving te weeg kan brengen. Wanneer Holly en Ben 's nachts door de buitenwijken dwalen in de tweede helft van de film, sijpelt de waarachtigheid jammer genoeg weg, hoewel Holly dan pas écht te weten komt tot welk smerig gedrag de drang naar een roes haar zoon heeft aangezet. 

Niet al te omfloerste kijk op een beschadigde familiedynamiek

Julia Roberts weet vrij beheerst gestalte te geven aan de weliswaar keurig volgens het Hollywoodboekje reagerende moeder. Lucas Hedges, de revelatie uit Manchester by the Sea, Lady Bird en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, is opnieuw zeer overtuigend, dit keer onder een regie van zijn eigen vader zelfs. Zijn vriendelijke smoeltje laat ook de kijker twijfelen over zijn bedoelingen en oprechtheid. 

De opbouw naar de climax doet wat banaal en nadrukkelijk geconstrueerd aan, en we hebben de twee hoofdpersonages tegen de finale wel voldoende zien panikeren. Daardoor komt de treffende afloop net wat minder hard aan en blijft Ben is Back  net niet genoeg aan de ribben kleven. 

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben vindt de hond terug maar trekt zich dan terug in een verlaten stal om er drugs te gebruiken. Holly vindt hem en tracht hem te reanimeren. Gelukkig start hij weer met ademen; Ben is Back.