Teen Spirit

Genre: Drama | Duur: 1u33 | 2018 | Release: 10 Juli 2019 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Max Minghella | Cast: Elle Fanning, Agnieszka Grochowska, Zlatko Buric, Rebecca Hall, Archie Madekwe, Clara Rugaard

Acteur Max Minghella lijkt zich voor zijn regiedebuut niets aan te trekken van de druk die zijn afkomst vormt. Als zoon van een Oscarwinnende regisseur (Anthony Minghella, die overleed in 2008) zelf aan het filmen gaan, dat vraagt om vergelijkingen natuurlijk. Teen Spirit is geen grootse of grensverleggende cinema maar niettemin een meer dan degelijk gemaakt feelgoodfilmpje dat gerust de start mag zijn van een carrière als filmmaker. 

 

De archetypische plot is verbazingwekkend eenvoudig: de 17-jarige Violet tracht het te maken als zangeres door deel te nemen aan een talentenwedstrijd op televisie. Dat relaas krijgen we zonder ook maar één verrassende wending te zien, helemaal volgens het boekje, maar wel geloofwaardig uitgewerkt, waarbij de emoties van de protagoniste alle ruimte krijgen. Minghella laat de lichtheid van zijn thematiek en de zware droefenis van de personages mooi contrasteren en weet zo enig gewicht te geven aan wat makkelijk als een futiele prent kan afgeschreven worden. Teen Spirit zit dus narratief best snor, dankzij een behoorlijk uitgewerkt script en een degelijke vertelstructuur, al blijven de personages wat oppervlakkig. 

Ook visueel weet Minghella zich uit de slag te slaan. In de buitenscènes laat hij natuurlijk licht het realisme dienen. Op zijn meest voelbare momenten - Violet die lichtjes gedeprimeerd troost zoekt bij haar paard en de natuur om zich heen - doet Teen Spirit zelfs wat denken aan werk van Andrea Arnold of de eerste prenten van Lynne Ramsay: dromerig maar realistisch. De meer spectaculaire zangscènes baden dan weer in fel gekleurd licht, waardoor ze aan aantrekkelijkheid winnen maar ook de fake kant van dit poppy bestaan onderlijnen. Toch is niet geheel duidelijk in welke mate Teen Spirit ook vraagtekens wil zetten bij zijn onderwerp. 

Degelijk en vaardig regiedebuut over de verwezenlijking van een meisjesdroom

Elle Fanning komt overtuigend bedeesd over. Haar interpretatie van bekende hits is prima, maar tegelijk bedenk je ook dat Violet niet per se een unieke zangeres is of een artiest die iets te vertellen heeft. Zoals men haar in de film vooral als verkoopbaar ziet, mogen we gerust ook denken dat Teen Spirit zowel over de verwezenlijking van een meisjesdroom gaat als over de totstandkoming van een 21e eeuws product.

Zo weet Minghella het tienerpubliek dat hier misschien op afkomt, een meer gelaagde film voor te schotelen dan ze gewend zijn of zouden verwachten. Anderzijds valt er in dit filmjaar waarin volop zangeressen ontdekt worden net meer te zeggen over de doorgedreven melodramatiek van A Star is Born of de angel in het oncomfortabele Vox Lux dan wat uiteindelijk misschien net wat te brave cinema is. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Violet wint de wedstrijd en zal een grote ster worden.