A Star is Born

Genre: Drama | Duur: 2u15 | 2018 | Release: 3 Oktober 2018 | Land: VS | Regie: Bradley Cooper | Cast: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Rafi Gavron, Andrew Dice Clay, Anthony Ramos

Hoewel we Bradley Cooper nog niet de sterrenstatus toekennen van generatiegenoten als Leonardo DiCaprio of Ryan Reynolds, moeten we toch vaststellen dat de man lang niet slecht bezig is. Drie Oscarnominaties op drie jaar tijd hebben de acteur de zelfzekerheid gegeven als regisseur te debuteren.

 

In deze nieuwe versie - het verhaal werd al enkele keren eerder verteld, het laatst in 1976 – ontfermt de niet meer zo heel frisse muzikant Jack zich over dienster Ally en haar fenomenale stem. Voor ze het goed en wel beseft staat Ally naast hem op het podium tegenover een massa van duizenden toeschouwers: A Star is Born. Tussen Ally en Jack groeit een romance, maar zijn zelfdestructieve aard en haar blitzcarrière vormen een minder harmonieus duet. 

Cooper brengt dit klassieke relaas met veel energie, waarbij de personages heel ongedwongen overkomen, de dialogen met een innemende naturel worden gebracht en de plot, hoe vertrouwd aanvoelend ook, fris en aanstekelijk werkt. De sublieme fotografie van de onvolprezen Matthew Libatique en heel wat straffe songs dragen zeker bij aan het enorme entertainmentgehalte van A Star is Born. Succes, liefde, tegenslagen, … het blijven krachtige verhaalelementen en nu en dan weet men in Hollywood precies hoe je dat verpakt.

Na een heerlijke eerste helft met een kanjer van een snottermoment – Ally die voor het eerst die microfoon grijpt en haar keel openzet - , verliest de film toch wat van zijn spontaniteit. De narratieve constructie wordt voelbaarder en de dramatiek zelfbewuster. Niettemin blijven de personages overtuigen, hoewel Cooper het laken flink naar zich toetrekt in de tweede helft.

A Star is Born en ze heet Lady Gaga

Nochtans is zijn tegenspeelster een revelatie. Lady Gaga – nooit vies geweest van een vette laag theatraliteit – profileert zich na wat gastrollen als actrice in een rol waarvoor niemand geschikter te bedenken valt. Ze maakt van Ally een sterk personage, weet heel knap de storm van emoties te vatten en zingt uiteraard meesterlijk. Er wacht haar vast een Oscarnominatie.

A Star is Born lijkt ook al kans te zullen maken op heel wat andere filmprijzen. Daar kunnen we vrede mee hebben, want binnen zijn lichtvoetige opzet weet dit melodrama zeker te treffen. Dit is meer dan louter vakmanschap. Cooper mag trots zijn op het resultaat, maar het  glorieuze aandeel van zijn hoofdrolspeelster mag hij niet onderschatten. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een verblijf in een hersteloord, lijkt Jack in orde maar Ally's personage geeft hem een flinke veeg uit de pan voor de schade die hij berokkent aan haar carrière. Wanneer Jack wil vertrekken naar een concert van Ally, zinderen deze woorden door. Hij stapt terug uit en pleegt zelfmoord in de garage.