La Belle Epoque

Genre: Romantisch Drama | Duur: 1u55 | 2019 | Release: 6 November 2019 | Land: Frankrijk | Regie: Nicolas Bedos | Cast: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Fanny Ardant, Pierre Arditi, Denis Podalydès, Michaël Cohen

Deze Franse feelgoodfilm trekt gretig de nostalgische kaart door ons te laten mijmeren over de mooie momenten uit ons verleden. Dat gebeurt aan de hand van een relaas over een man die de kans krijgt naar om het even welk ogenblik in de geschiedenis terug te keren. De knorrige Victor, die het gevoel heeft dat het leven te snel aan het gaan is voor hem, besluit veertig jaar terug te gaan in de tijd, naar het moment waarop hij verliefd werd op zijn vrouw Marianne. Dat kan makkelijk via het bedrijf Time Travellers, dat op hoogst complexe en indrukwekkende wijze een reconstructie organiseert van een door de klant gekozen periode. 

 

Victor herleeft wanneer hij in de jaren '70 opnieuw zijn favoriete bruine kroeg kan bezoeken en er alle figuren van destijds tegenkomt. De actrice die de rol van de jonge Marianne speelt, weet hem echter zodanig te bekoren dat hij weigert deze kunstmatige wereld te verlaten. Margot is echter ook de vriendin van de bedrijfsleider en gaandeweg raken alle betrokken enigszins de voeling met de realiteit kwijt. 

In deze speelse en charmante film wordt inventief met nostalgie en verbeelding gewerkt. De plot blijft geworteld in de realiteit maar anderzijds raak je ook als kijker bedweld door de effecten van het project en ga je net als Victor geneigd zijn in de fantasie te geloven. Zo meta als in Synecdoche, New York of Eternal Sunshine of the Spotless Mind wordt het nooit - dit is eerder mainstream cinema waar je ook je grootouders meer naar toe kan nemen - maar La Belle Epoque is niettemin fijn gelaagd en doet op zijn beste momenten zelfs wat aan The Truman Show denken.

Het hoofdpersonage wordt met veel warmte benaderd en zijn worstelingen met het moderne bestaan zijn even grappig en treffend. Centraal blijft echter het huwelijk van Victor en Marianne staan, dat aan reanimatie toe is maar door de hele onderneming net nog meer op de helling komt staan. 

Energieke en inventieve Franse feelgoodcinema

De indrukwekkende cast acteert met genoegen maar er wordt natuurlijk wel erg veel gepraat en La Belle Epoque is ook een iets te lange film. Maar deze energieke prent zet op de kijker finaal de levenslust over die ook Victor hoopt terug te vinden. De soundtrack vol hits uit de jaren '70 verhoogt de gezelligheidsfactor nog. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien