Onze Natuur

Genre: Documentaire | Duur: 1u24 | 2022 | Release: 21 September 2022 | Land: België | Regie: Pim Niesten, Maria Lise van Lente, Dick Harrewijn, Serge Leurs | Cast: Matteo Simoni

Meer dan drie jaar lang heeft een team van filmmakers zich verschanst opgesteld in alle uithoeken van België om er op de meest inventieve en technische verbluffende wijze in te zoomen op onze fauna en flora. Het resultaat is een schitterend in beeld gebrachte documentaire die ons laat stilstaan bij de schoonheid van ons eigen land. 

De vier regisseurs die dit project tot stand brachten, laten ons kennismaken met de meest uiteenlopende dieren - op het land, in de lucht, onder water, onder de grond. Een stekelbaarsvader die ijverig aan het nest bouwt, een klapekster die van satés houdt, een bende hitsige blauwe kikkers, een ringslang met appetijt, .... De taferelen ogen schitterend en bieden ons een zeldzame inkijk op specifiek dierlijk gedrag. De passages van de beestjes in kwestie zijn echter vaak maar kort dus tot echte karakters groeien ze niet uit. Er is ook weinig samenhang tussen de verschillende biotopen en hun bewoners die aan bod komen.

Matteo Simoni zorgt voor een voice-over die niet altijd veel bijdraagt en die ook onvoldoende geregisseerd lijkt. Of zouden het enkel de ervaren dictieleerkrachten zijn die hun tenen krullen bij elke ingeslikte eindlettergreep? Dirk Brossé gaat dan weer loos op muzikaal vlak en zorgt voor een overdadige soundtrack die bij enkele scènes een Hollywoodgevoel moet oproepen maar bij momenten eerder de parodie lijkt na te streven. Door elke scène netjes muzikaal af te ronden, wordt ook daar een kans gemist om voor een rode draad te zorgen. 

Visueel indrukwekkende maar wat vrijblijvende focus op de Belgische fauna en flora

Hoewel de dronelandschappen elke kijker vast met de neus op de feiten drukken - wat heeft ons land toch veel te bieden! - en heel wat van de dieren charmeren, verbazen of verwonderen, voelt Onze Natuur ook wat vrijblijvend aan. Technisch grensverleggend over de hele lijn, maar de beeldselectie doet wat willekeurig aan. 

De film wordt gevolgd door een serie die later op VRT verschijnt.

 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien