Aftersun

Genre: Drama | Duur: 1u42 | 2022 | Release: 1 Februari 2023 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Chariotte Wells | Cast: Paul Mescal, Frankie Corio

Als je als debuterend cineast meteen de back-up krijgt van oscarwinnaar Barry Jenkins (Moonlight), dan moet je wel wat te vertellen hebben. De Schotse Charlotte Wells weet haar eerste langspeler een verbazingwekkende emotionele impact te geven.

We leren Calum en Sophie kennen op vakantie in Turkije. Hij is de piepjonge vader, een melancholische jonge man die zoekt naar evenwicht. Zij is de nieuwsgierige 11-jarige dochter, klaar om het leven aan te vangen. Die twee levensopvattingen komen tot een kruising. Calum lijkt zich voor te bereiden op de vraag welke essentie hij zijn dochter nog wil meegeven voor hij haar kwijt is. Of voor zij hem kwijt is? 

We kijken in deze slim geschreven en knap uitgebeelde vader-dochterrelatie voornamelijk door de ogen van Sophie naar het volwassen bestaan. Het lijkt allemaal uitdagend en prikkelend, maar ook ingewikkeld en moeizaam. Wells slaagt er bij momenten in de kijker opnieuw het gevoel te geven aan het begin te staan van iets nieuw en opwindend, maar tegelijk ontvouwt de hele film zich als een bittere herinnering, waarvan de reconstructie als balsem moet opgevat worden, de aftersun na het zonnebaden. Kan die nog helen wat beschadigd is?

Elke gebeurtenis wordt immers door de bedachtzaam inzoomende camera ondergedompeld in een waas van onvermijdelijkheid. De impressionistische beelden weten zonder moeite steeds knap iets te vatten - een verlangen, een nieuwsgierigheid, een pijn. De kijker voelt bij het aanschouwen van al die levensechte waarnemingen het hart al snel zachtjes trillen, tot je gemoed het niet meer aankan en je dit bloedmooie drama voelt binnendringen. Stil en zacht en toch hard.

Bloedmooi melancholisch portret van een vader en dochter

Paul Mescal en Frankie Corio vormen een onweerstaanbaar duo. Mescal (Normal People) is duidelijk een ster in wording en werd - nog enigzins onverwachts - genomineerd voor een Oscar. Hun aanstekelijke acteerwerk zorgt voor een grote gelaagdheid. Onder elke situatie sluimert iets en emoties worden vooral zichtbaar door subtiele handelingen. Het is met een immense spijt dat je van dit duo afscheid neemt wanneer de aftiteling over het scherm rolt. Mooi mooi mooi. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien