All of Us Strangers

Genre: Drama | Duur: 1u45 | 2023 | Release: 14 Februari 2024 | Land: Groot-Brittannië | Regie: Andrew Haigh | Cast: Andrew Scott, Paul Mescal, Claire Foy, Jamie Bell

De Ierse acteur Andrew Scott is geen onbekende - we kennen hem o.a. uit Fleabag, Sherlock, Pride en Spectre - maar is toch een verrassende keuze voor de hoofdrol in het emotionele en inventieve All of Us Strangers. Hij vult deze zeldzame kans in met verstommend inlevingsvermogen. 

De rol van eenzame schrijver Adam is nochtans complex. We ontmoeten een hoofdpersonage dat spaarzaam is met woorden maar innerlijk bruist van gevoelens. Wanneer hij - vrijwel letterlijk - zijn verleden bezoekt, wordt hij geconfronteerd met onverwerkte emoties. De ontmoeting met een nog onbekende buurman, zorgt dan weer voor wat opwinding. 

Met dit gelaagde, tragische en heel intieme relaas heeft Andrew Haigh goud in handen. De geprezen cineast van Weekend, 45 Years en Lean on Pete lijkt het geschonden personage helemaal te begrijpen en slaagt er in ons op zeer intieme wijze te betrekken bij zijn bestaan. Adam is een pracht van een tragische figuur en Scott is zoals gezegd weergaloos. 

De 20 jaar jongere Paul Mescal staat engelachtig aan zijn zijde als buurman Harry. Eveneens een beschadigde figuur, die troost biedt maar ook zoekt. Maar laat ons niet onderschatten wat Jamie Bell en Claire Foy bijdragen. Hun cruciale vertolkingen zinderen. Als we moeten benoemen wat hun bijzonder genuanceerde prestaties vooral weergeven, moet het wel liefde zijn. All of Us Strangers gaat over rouw, eenzaamheid en afscheid maar nog meer over familiale verbinding, onvoorwaardelijke acceptatie en eindeloos begrip. 

Die expliciete aandacht voor affectie, voor seks en passie, voor omarmingen en houvast, maakt van  All of Us Strangers een delicate prent. Haigh heeft echter het talent en de empathie om het sentiment veilig aan de kant te houden en zijn focus te behouden op de beleving van Adam. Naast een aangrijpend en hartverscheurend verslag over een onverwerkt verleden, is dit ook een accuraat portret van een queer veertiger anno 2023, gevangen tussen richtingloos verlangen, meedogenloze aanvaarding en zwerende nostalgie. Dat geeft de makers overigens de kans om een uitgekiende soundtrack samen te stellen van iconische eightiesklassiekers die het retrokarakter onderstrepen maar bovenal de weemoed extra in de verf zetten. 

Een aangrijpend en hartverscheurend portret van een queer man met een onverwerkt verleden

All of Us Strangers vormt een heel precies samengestelde, intense en overrompelende zoektocht naar closure, naar een thuis, naar iemand aan je zijde. Daarbovenop is het een productie van topniveau, een zoveelste treffer voor Haigh en een speler om rekening mee te houden als de filmprijzen er aan komen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien