Argo

Genre: Thriller | Duur: 2u00 | 2012 | Release: 7 November 2012 | Land: VS | Regie: Ben Affleck | Cast: Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman, Alan Arkin, Scoot McNairy, Clea DuVall, Tate Donovan, Kyle Chandler, Victor Garber

Zelfs na het tragische Gone Baby Gone en het meeslepende The Town lijkt er nog wat twijfel te bestaan over het regietalent van Ben Affleck. Met Argo moet hij de critici echter voorgoed het zwijgen opleggen. Dit is het soort entertainende, intelligente cinema dat in Hollywood slechts nu en dan boven komt drijven. Affleck plaats zich als cineast dus definitief op de kaart en kan gerust naast collega's als George Clooney en Clint Eastwood gaan staan. 

Argo vertelt het waargebeurde verhaal van een reddingsmissie in 1980. Zes Amerikaanse diplomatieke medewerkers houden zich schuil in Iran, waar op dat moment niet bepaald een pro-Amerikaans sfeertje heerst. CIA-agent Tony Mendez bedenkt samen met een Hollywoodproducer een van de pot gerukt plan: een filmproductie op poten zetten in Iran die aldus als dekmantel kan dienen voor de bevrijding van de zes. 

Deze ongelooflijke onderneming, een stunt haast, wordt door Affleck niet als een spectaculair avontuur gebracht, maar wel als een levensgevaarlijke, bloedernstige operatie. De spanningsboog die aldus gecreëerd wordt kan dan ook tellen en maakt van Argo intense cinema. Dat de betreffende actie haast absurd is, en het onderwerp van een film is tout court, doet een goede afloop vermoeden, maar enkele benauwende scènes zaaien twijfel. De feiten zijn ook niet zo bekend. Pas in 1997 gaf Clinton de opdracht de geheimhouding rond deze zaak op te heffen.

Argo is niet alleen behoorlijk spannend, maar ook geweldig onderhoudend. Affleck -  en de vele talenten die met hem achter deze film staan, waaronder George Clooney, Grant Heslov en Graham King - weet zijn film van een meeslepend ritme te voorzien, maakt er een bij momenten visueel doordacht schouwspel met jaren '70-esthetiek van en laat een formidabele cast goed geschetste personages vertolken. Aannemelijk ook dat Affleck het hoofdpersonage voor zichzelf reserveerde. Mendez is een realistische, menselijke held die schijnbaar onbaatzuchtig zijn leven op het spel zet. Affleck brengt het er dus ook als acteur schitterend vanaf. 

Dit is het soort entertainende, intelligente cinema dat in Hollywood slechts nu en dan boven komt drijven.

Eén en ander is duidelijk wat aangescherpt ten voordele van de spanning, maar Argo wil het relaas toch zo realistisch mogelijk brengen. Ondanks de wat onwaarschijnlijke toevalligheden in het ontsnappingsscenario, maakt dit het allemaal des te opwindender en zelfs aangrijpender. Uit de verrassende premisse wordt op enkele geschikte momenten ook wat humor gecreëerd. 

De bevlogenheid maar ook zelfzekerheid waarmee Affleck zijn derde film aflevert, zouden hem best wel eens prijzen kunnen opleveren. Misschien niet nodig om deze steeds interessanter wordende filmmaker te stimuleren, maar alleszins verdiend. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mendez en de zes raken na een benauwende ondervraging door de controle op de luchthaven. Wanneer ze pas aan boord zijn, komen de Iraanse autoriteiten te weten wie ze laten ontsnappen hebben. Het vliegtuig tegenhouden mag niet meer baten, het gezelschap weet te ontsnappen. De zaak wordt echter niet onthuld en de Canadese regering krijgt alle lof toegezwaaid. Mendez is een held in de schaduw.