Beautiful Creatures

Genre: Fantasy | Duur: 2u04 | 2012 | Release: 27 Februari 2013 | Land: VS | Regie: Richard LaGravenese | Cast: Alden Ehrenreich, Alice Englert, Jeremy Irons, Viola Davis, Emma Thompson, Emmy Rossum, Thomas Mann

In navolging van Twilight en Harry Potterlaat Hollywood de komende tijd nog heel wat young-adultfilms op ons af. In zowel deze Beautiful Creatures, The Host, The Mortal Instruments, Ender's Game en The Hunger Games: Catching Fire zijn de protagonisten tieners die in vaak bovennatuurlijke of dystopische toestanden terechtkomen, strijden tegen het kwade en al dan niet een onmogelijke liefde meemaken of in een driehoeksrelatie belanden. Van geen van deze producties hoeven we meer te verwachten dan wat verstrooiing, gericht op tieners met een beperkte filmkennis waardoor ze de recyclage aan ideeën toch niet aanvoelen. Gelukkig blijft er meestal net genoeg talent bij betrokken om deze films in se onschadelijk te noemen.

In Beautiful Creatures zijn de vampiers vervangen door heksen en is het een onwetende jongen die valt voor een meisje met speciale krachten, maar verder doet de opzet van deze film meteen aan Twilight denken. Toch merk je aan de dialogen dat er iets meer moeite gedaan werd om de prent niet te laten verzanden in ridicule tienerclichés. 'Kan je alles laten groeien?' vraagt Ethan wanneer Lena hem laat zien hoe ze de natuur kan beïnvloeden. Een vraag die puberaal gegniffel ontlokt, maar in het steeds sekslozer wordende Hollywood wel al verrassend kan genoemd worden - en misschien ook wat een échte tiener zou vragen. Een grap over fouten op bioscoopluifels en de aanwezigheid van een heks met een voorliefde voor Google, doen de hoop groeien dat Beautiful Creatures een andere manier van vertellen wil aanboren.

Routineus worden alle klassieke verhaalelementen uit het genre afgehandeld

Maar de onmogelijke liefde tussen Lena en Ethan blijkt al snel even oninteressant als wat zich tussen Bella en haar bleke vampier afspeelde. Obligate hindernissen, wat gegoochel, wat geflirt, wat gekonkelfoes van de slechteriken, een explosieve finale en het zit er op. Haast routineus worden alles klassieke verhaalelementen afgehandeld. De klasse van Jeremy Irons en een in topvorm verkerende Emma Thompson maken iets goed - zij vinden net de juiste toon tussen ernst en overdrijving - maar of Alden Ehrenreich en Alice Englert - de zoveelste jongvolwassenen die tieners moeten spelen - de nieuwe Kristen Stewart en Robert Pattinson gaan worden, valt te betwijfelen. De film vond in de V.S. ook niet meteen een groot publiek.

Het tienermeisje in u moet het echter vaak met meer desastreuse films stellen. Beautiful Creatures is onschuldig vertier dat het weliswaar op uw geld gemunt heeft, maar gelukkig degelijk genoeg gemaakt is om u niet bekocht te voelen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lena kan het duister weerstaan als iemand sterft die om haar geeft. Om Ethan te sparen, wist ze alle herinneringen aan haar uit zijn geheugen. In de finale strijd wordt oom Castor gedood, maar kan Lena ook Sarafine aan haar eind helpen. Een half jaar later vertrekt Ethan op universiteitenjacht. Wanneer hij afscheid neemt van Amma, ontmoet hij Lena opnieuw en lijkt de vonk opnieuw over te slaan. Amper enkele meters voorbij de dorpsgrens, dringt het romantische potentieel van deze ontmoeting tot Ethan door en laat hij de auto stoppen om Lena beter te leren kennen.