As Bestas

Genre: Drama | Duur: 2u17 | 2022 | Release: 3 Augustus 2022 | Land: Spanje | Regie: Rodrigo Sorogoyen | Cast: Denis Ménochet, Marina Foïs, Luis Zahera, Diego Anido, Marie Colomb

In dit beklemmende verhaal komt een Frans echtpaar dat een bioboerderij wil oprichten in aanvaring met hun buren, twee broers die een veebedrijf hebben. We bevinden ons in Galicië en integratie is er een werk van lange adem. De doortrapte Xan en zijn mentaal beperkte broer Lorenzo doen er alles aan om Antoine en Olga dwars te zitten. 

Het is met zeer veel kunde en psychologisch inzicht dat de makers van dit beklemmende drama de spanning laten stijgen. Alle wendingen zijn volkomen plausibel en we zien de personages voortdurend handelen vanuit een zeer geloofwaardige reflex. Knap ook dat op zich niet de feiten de plot sturen, maar hoe de protagonisten de aanvaringen beleven. De stress slaat over op de kijker en  je wacht nerveus de onvermijdelijke tragiek af waar dit verhaal wel moet mee aflopen. 

Met Denis Ménochet heeft cineast Sorogoyen - bekend van Spaanse arthouseproducties als Madre, El reino en Que Dios nos perdone - goud in handen. De veelzijdige Franse acteur (Peter Von Kant, Grâce à Dieu, Seules les bêtes) die stilaan tot de top van zijn vak is gaan behoren en ook in Hollywood aan voet aan wal heeft (The French Dispatch, The Mauritanian) overtuigt meesterlijk als de brave Antoine. Marina Foïs staat eerst wat in zijn schaduw als Olga maar krijgt geleidelijk aan een groot speelveld voor een resem aan ingehouden emoties. Schitterend om de ontwikkeling van dit personage te zien. Een pluim ook voor de casting van de Spaanse broers. 

Zenuwslopende thriller die elk moment plausibel lijkt

As Bestas (bij ons uitgebracht als Las Bestias) groeit zo uit van een zenuwslopende thriller naar een doorvoeld en authentiek overkomend psychologisch drama waarin de kleine mens zich op zijn lelijkst toont. Zuchtend herken je de drang van Xan om alles wat anders en vreemd is, af te wijzen, te beschimpen en uiteindelijk te verbannen. De maatschappij is overal hetzelfde. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien