Corpse Bride

Genre: Animatiefilm | Duur: 1u16 | 2005 | Release: 26 Oktober 2005 | Land: VS | Regie: Tim Burton | Cast: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson, Richard E. Grant, Christopher Lee, Joanna Lumley, Tracey Ullman, Jane Horrocks, Albert Finney, Danny Elfman

De ultieme moderne sprookjesverteller, Tim Burton, bedacht met The Nightmare before Christmas tien jaar geleden al een opvallend stijlvolle en aanstekelijke animatiefilm, - die hij weliswaar niet zelf regisseerde. Met Corpse Bride hanteert hij dezelfde stop-motion-techniek, met een alweer schitterend resultaat dat de traditie van romantisch-macabere films als Edward Scissorhands en Sleepy Hollow verderzet.

In een 19de- eeuws Europees dorpje worden de kinderen van twee belangrijke families aan elkaar gekoppeld. De volgende dag al zullen ze moeten trouwen. Victor en Victoria hebben elkaar nog nooit ontmoet, maar gelukkig vinden ze elkaar best leuk. Hun vreselijke ouders beseffen echter niet dat dit huwelijk lang niet zo winstgevend zal zijn als ze hopen. Wanneer Victor in het bos zijn huwelijksgelofte oefent, lokt hij daarmee echter verwachtingen bij een lugubere dame. Want onder een boom ligt het lijk van een bruid, de Corpse Bride dus, en die is dolblij met Victor?s aanzoek. Gretig leidt ze hem binnen in het rijk van de doden om daar samen gelukkig te worden.

De twee werelden die Burton en co-regisseur Mike Johnson op het scherm toveren, zijn een lust voor het oog. De grijs-grauwe strengheid van het rijk der levenden contrasteert heerlijk met de kleurrijke, zotte boel die de dodenwereld vormt. De animatie is zo piekfijn en onberispelijk, dat je niet anders kunt dan deze zalige prent grijnslachend uitzitten. Een uitmuntende cast, waaronder heel wat klasse-acteurs, maken van de poppetjes echte personages. Burton's vaste componist Danny Elfman voegt er een rits heerlijke liedjes aan toe, die het spektakel compleet maken.

Deze zalige prent kijk je grijnslachend uit

Toch heerst ergens het gevoel dat de perfectie de echte bezieling een beetje in de weg heeft gestaan. De film kent enkele dode momenten, zeker voor kinderen, en bevat toch aanzienlijk minder grappen dan, wel, Wallace & Gromit bijvoorbeeld. Ook The Nightmare before Christmas, toch al enkele jaren oud, bevat net dat tikkeltje meer magie. Maar dat belet niet dat dit meeslepende sprookje absoluut kan gelden als animatie van het allerhoogste niveau.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien