El buen patrón

Genre: Komedie | Duur: 2u00 | 2021 | Release: 15 Juni 2022 | Land: Spanje | Regie: Fernando León de Aranoa | Cast: Javier Bardem, Óscar de la Fuente, Almudena Amor, Sonia Almarcha, Manolo Solo

Javier Bardem kruipt in deze Spaanse satire met overgave in de dikdoenerige huid van een bedrijfsleider. Blanco is zaakvoerder van een onderneming in weegschalen waar bezoek verwacht wordt van een comissie die een voorname prijs zal toewijzen. Maar zijn intenties om een goede indruk te maken worden gesabotteerd door enkele medewerkers met een eigen agenda. 

El buen patrón laat zich vlot bekijken en schetst nu en dan raak de arrogantie waarmee de even charmante als duivelse Blanco zijn omgeving manipuleert, maar de film blijkt al snel scherpte te missen. De opzet om er een snedige zwarte komedie van te maken, botst op een wat stroef ritme, ellenlange dialogen en al bij al niet echt spectaculaire plotwendingen. Amusant in zijn geheel, maar bij momenten dus ook langdradig en banaal. 

Javier Bardem is prima op dreef maar deze komedie blijft wat kleurloos

Gelukkig heeft Bardem, die na los lunes al sol en Loving Pablo door de derde keer samenwerkt met de regisseur, zijn personage helemaal vast. Toch lijken de makers niet te kunnen beslissen welke kant ze met hem op moeten. Is hij een sluwe vos die een lesje moet leren of een goedbedoelende manager die het flink tegenzit? El buen patrón vindt zijn essentie ergens in het midden en dat maakt de prent finaal net iets te kleurloos.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien