Fall

Genre: Actiethriller | Duur: 1u47 | 2022 | Release: 14 September 2022 | Land: VS | Regie: Scott Mann | Cast: Virginia Gardner, Grace Caroline Currey, Jeffrey Dean Morgan

Deze iets te lange conceptthriller draait om twee ervaren klimmers die vast komen te zitten op een platform bovenop een 600 meter hoge zendmast. Voor wie zich daar geen voorstelling kan bij maken: dat is twee keer de Eiffeltoren. De twee vriendinnen zien de situatie steeds uitzichtlozer worden maar blijven inventief naar oplossingen zoeken. Fall is absoluut niet geschikt voor hoogtevrezers. 

Dit is het soort film waarbij de flinterdunne personages - vertolkt door inwisselbare actrices - van geen enkel belang zijn maar het enkel draait om de al dan niet clevere uitwerking van het gegeven. De scenaristen slagen er in om de kijker te verrassen binnen de beperkingen van het gegeven. 

Bovenal echter kan Fall zijn publiek visueel doen duizelen. De spectaculaire beeldvoering doet je hart echt een paar keer overslaan, zelfs bij minder betekenisvolle scènes. Je komt meermaals tot de opluchtende vaststelling dat je in je bioscoopzitje niets kan overkomen, om vervolgens opnieuw naar adem te happen als één van de twee meisjes te dicht bij de rand komt. Zenuwslopend, en op een primair niveau net wat cinema hoort te zijn. 

Geen grote filmkunst maar op een primair niveau net wat cinema hoort te doen

Fall is geen grote filmkunst maar het effect op een groot scherm in ontegensprekelijk. Tegen het einde leef je zelfs mee met de nochtans amper interessante figuren. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien