Guillermo del Toro's Pinocchio

Genre: Familiefilm | Duur: 1u57 | 2022 | Release: 9 December 2022 | Land: VS, Mexico | Regie: Guillermo del Toro | Cast: Ewan McGregor, David Bradley, Christoph Waltz, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Tim Blake Nelson, Ron Perlman, Finn Wolfhard

Het beroemde houten jongetje wiens neus langer wordt als hij liegt, blijft een bron van inspiratie voor filmmakers. Na nogal karakterloos in beeld gebracht te zijn door Matteo Garrone en vervolgens compleet ontzield te worden door Robert Zemeckis, belandt dit sprookje nu in de meesterlijke handen van Guillermo del Toro.

In tegenstelling tot zijn voorgangers, waagt del Toro zich eindelijk aan een interpretatie in plaats van een erg letterlijke hervertelling. Het relaas van de houtbewerker Gepetto en de door krekel Sebastian bijgestane pop Pinocchio wordt zo van verfrissende energie en humor voorzien, maar weet ook al heel snel je hart in lichterlaaie te zetten. De personages nemen ons echt voor zich in en komen schitterend tot leven, met dank aan de resem steracteurs waar de cineast beroep op gedaan heeft. 

Want opmerkelijk is dus dat deze nieuwe versie een stopmotion-animatieprent is, waar vele jaren met de grootste precisie en vakmanschap aan gewerkt is. Pinocchio is dan ook een visuele verrukking. Del Toro heeft de lat hoog gelegd. Zo beweegt de camera in zowat elke scène en is de belichting om van te snoepen. Ook de lieflijke soundtrack is het vermelden waard.

Ambachtelijke stopmotionprent die het bekende sprookje schitterend tot leven brengt

Deze heerlijke familiefilm, bewonderenswaardig ambachtelijk op poten gezet is dus niet alleen een feest voor hart en oog, maar eert ook de cinema in zijn puurste vorm. Daar kan geen Avatar tegen op. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien