Home for Christmas

Genre: Kerstfilm | Duur: 1u30 | 2010 | Release: 15 December 2010 | Land: Duitsland, Noorwegen, Zweden | Regie: Bent Hamer | Cast: Trond Fausa Aurvaag, Nina Anders Borud

Begrijp ons niet verkeerd: we zijn fan van Bent Hamer. Van zowel zijn Noorse films, Kitchen Stories en O'Horten, als van zijn Amerikaans avontuurtje Factotum. Graag hadden we met tragikomisch genot gekeken naar een ontroerend en oprecht kerstverhaal. Omdat kerstfilms zelden de moeite zijn en zeker aangezien Bent zijn verhalen goed uitkiest en nog grotendeels zelf schrijft ook

Welk een klop Bent van de spreekwoordelijke hamer heeft gekregen, is ons dan ook een raadsel. In Hjem til jul kiest de brave Noor voor een mozaïekvertelling - toch al een tijdje uit de mode - om zijn moraliserende prent over vergeving, reünie en familiewaarden aan op te hangen. Hij ruilt rechttoe rechtaan emoties voor al te gemakkelijke plastieken emo en hoopt met Man Bijt Hond-verhaaltjes onze harten te veroveren.

Er valt natuurlijk iets voor te zeggen: kerstfilms druipen gemiddeld genomen van de fake kitsch en als je enkel de synopsis van de verschillende vertellingen leest, zou je al snel een ticket bestellen. Want van een man die je heeft doen grijnzen met zijn keukendocu verwacht je dat hij de premisse tot een hoger niveau tilt. Maar niets is minder waar. Elk van de verhaallijnen stelt teleur en Hamer kan zelden de humor overbrengen die hij voor ogen had - de scène in de schuur ten spijt.

Bent Hamer hoopt met plastieken emo en Man Bijt Hond-verhaaltjes onze harten te veroveren.

Met zijn gekende en - (te) herkenbare visuele stijl probeert de olijke Noor de brokken wat te lijmen, maar zelfs rabiate fans van zijn eerlijke doch zeemzoeterige beelden moeten toegeven dat Hjem til jul weinig om het lijf heeft. Je kunt wel smullen van de tegenovergestelde sneeuwbeelden en warme interieurscènes, maar dat heb je elders ook al gezien. En vooral: dat heb je elders al beter gezien.

Met spijt in het hart een dikke onvoldoende voor Bent. We koesteren alleszins de hoop dat één deze film niet aankoopt, anders moeten we hem de komende jaren enkele keren opnieuw zien in wat hoe dan ook al een van de donkerste periodes van het jaar is. En daar zijn we voorlopig nog niet klaar voor.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zwerver sterft. Zijn ouders wachten hem met de moed der wanhoop in hun houten huisje op.