The Impossible

Genre: Drama | Duur: 1u54 | Release: 26 December 2012 | Land: Spanje | Regie: Juan Antonio Bayona | Cast: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Geraldine Chaplin

Dat The Impossible al bij al teleurstelt is vooral onverwacht omdat regisseur Juan Antonio Bayona vijf jaar geleden bijzonder sterk debuteerde met de spookthriller El Orfanato  Het dramatisch vernuft waarmee hij toen de kijker aan het bibberen kreeg, staat in schril contrast met de hang naar goedkoop sentiment van dit waargebeurde verhaal. 

Ewan McGregor en Naomi Watts spelen de ouders van een vijfkoppig gezin op vakantie in Thailand in 2004. De befaamde tsunami slaat hun droomvakantie aan diggelen. De familieleden raken van elkaar gescheiden na de vloedgolf en gaan te midden van de immense chaos op zoek naar elkaar. 

Bayona toont ons vooral hoe deze ramp de drie zonen van het gezin een levensles geeft om nooit te vergeten. Daarbij bedient hij zich van nogal onwaarschijnlijke dialogen die je nooit uit de mond van een echt kind zou horen. De focus op de gezinshereniging staat bovendien een echte beleving van deze natuurramp in de weg. De gebeurtenissen komen bijzonder tragisch over en worden ook degelijk geënsceneerd, maar uiteindelijk blijken we vooral met het lot van onze vijf blanke, welstellende protagonisten begaan te zijn. The Impossible biedt de kijker eerder een veilige herkenbaarheid dan een irreële ontreddering. Je voelt zelfs dat dit al bij al niet eens zo slecht zal aflopen. 

Met zijn vlakke dramatische uitwerking en enge plotafbakening lijkt deze prent dus vooral een weinig kritisch publiek aan te spreken: huismoeders met een hang naar miserie (en dan vooral die van anderen) en bakvissen die op elk ontredderd kindersmoeltje in de film met een das-kweet-nie-hoe-cute reageren. De meesten van hen zullen het bij een aantal scènes niet droog houden, maar The Impossible zoekt te nadrukkelijk naar die emoties. 

De BBC maakte in 2006 al de realistische dramaprent Tsunami: The Aftermath. Deze soberdere, eerlijkere beschouwing van een gebeurtenis die niemand onberoerd laat, overtreft The Impossible moeiteloos. De uiteindelijke nietszeggendheid van deze oppervlakkige film, is een kleine smet op wat daarvoor het veelbelovend blazoen van de Spaanse regisseur was. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

familiehereniging en een comfortabele vlucht huiswaarts.