Kút

Genre: Thriller | Duur: 1u35 | 2016 | Release: 1 Januari 2017 | Land: Hongarije | Regie: Attila Gigor | Cast:

Hongarije heeft als filmland niet zo veel te betekenen. Kút, een film die we op deze site wel moeten aandacht schenken, zal daar geen verandering in brengen maar mag gezien zijn trefzekere regie en knappe sfeeropbouw zeker een publiek vinden buiten het festivalcircuit. 

 

De bron waar de titel naar verwijst is in dit geval een desolaat benzinestation in een uithoek van het land. De bejaarde uitbater krijgt op een hoogst ongelegen moment zijn zoon op bezoek, met wie hij nooit contact heeft gehad. Het mindervalide hulpje is blij een publiek te hebben voor zijn verhalen, maar daar blijkt vrijwel geen gelegenheid voor wanneer een busje arriveert met aan boord twee malafide types en een handvol prostituees. Meteen is de spanning voelbaar, want er staat duidelijk één en ander op het spel voor bepaalde partijen. Uiteraard laat niemand het achterste van zijn tong zien. 

In de aanloop van de prent zien we een vrouw bloemen leggen bij een gedenkteken en staat de uitbater van het benzinestation een diepe kuil te graven. Twee elementen waarvan je weet dat ze verder in de plot zullen terugkeren. Het zijn twee bescheiden details die aantonen dat regisseur en scenarist Atilla Gigor weet hoe een scenario op te bouwen. In wat volgt laat hij niet alleen het vrij expliciete geweld groeien uit karaktergedreven actie, maar geeft hij ook humor een plaats. Desondanks dreigt het onheil continu. De personages blijken ook gelaagder dan verwacht en manifesteren zich geloofwaardig als mensen met verlangens en spijt. 

Grotesk geweld en sluimerende spanning maken de dienst uit in deze geslaagde Hongaarse thriller

Er is een zeker Tarantinogehalte merkbaar in deze sluimerende dramatische thriller, maar de cineast houdt zijn prent geaard in nuchtere Hongaarse bodem en vermijdt het cartooneske net. Kút kenmerkt zich dan ook eerder door een nostalgische grimmigheid en een treurige reflectie op verkeerd gelopen levens, al keken we ook met een grijns toe hoe grotesk bloedvergieten de boel opfleurt.  

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien