Me and You and Everyone We Know

Genre: Tragikomedie | Duur: 1u31 | 2006 | Release: 18 Januari 2006 | Land: VS | Regie: Miranda July | Cast: Miranda July, John Hawkes, Miles Thompson

De Amerikaanse videokunstenares en performance-artieste Miranda July schreef en regisseerde met Me and You and Everyone We Know haar eerste film, maar dat is meteen een schot in de roos. In haar thuisland werd de cineaste alvast met lof overladen, met een triomf op Sundance als hoogtepunt. En ook wij hebben ten zeerste genoten van deze ongewone tragikomedie.

Christine is een eenzame kunstenares die een oogje heeft op de pas gescheiden schoenenverkoper Richard. Haar verlangen vormt de rode draad doorheen deze film, maar allerlei nevenpersonages leiden ons af en toe andere wegen op. Zo is er de 6-jarige zoon van Richard, die met een onbekende chat over poep, zijn broer die gewillig proefkonijn speelt bij een pijpwedstrijd, het buurmeisje dat in plaats van speelgoed huisraad koopt met haar spaargeld, de twee Heathers die kicken op de vuile praat die Richard's collega voor zijn raam ophangt, enz. Allemaal bijzonder interessant volk, dat ons moeiteloos doorheen dit frisse en originele filmpje stuwt.

July laat ons gieren van het lachen, met rake observaties en leuke dialogen, maar ze neemt ook risico's door verontrustende en bizarre vragen te stellen over identiteit, relaties, communicatie en seks. Op die manier geeft ze een artistiek verantwoorde dimensie aan haar verhaal, wat ook aannemelijk is gezien haar voorgeschiedenis.

Een fris en origineel debuut, bevolkt door al dan niet verontrustende personages

Dit stevige debuut is een evenwichtig, rijp en consequent in beeld gebracht stukje cinema dat nauw aansluit bij het werk van de nieuwe golf van Amerikaanse filmmakers, maar meteen ook iets nieuws, nog ondefinieerbaars, aankondigt. Wij genieten nog na en smachten tegelijk nu al naar meer.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien