Night of the Living Dead

Genre: Zombiefilm | Duur: 1u36 | Release: 1 Januari 1969 | Land: VS | Regie: | Cast: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman

"They're coming to get you, Barbra?"

Deze onvergetelijke zwart-wit klassieker was Romero?s debuut, blijft enorm entertainend en doet ook nu nog lekker stevig aan. Om een onbekende reden (waarschijnlijk straling uit een naar de aarde teruggekeerde satelliet) worden massa?s mensen omgevormd tot zombies die nog één doel voor ogen hebben: menselijk vlees. Enkele helden sluiten zich op in een boerderij en maken onderling ruzie (verworden tot het cliché) over hoe zich tegen 'hen' te verdedigen. Ze zien het verval van de humane wereld... op tv.

 

Romero beschikt over relatief goeie acteurs (niet bepaald een sinecure binnen het genre) en speelt in het jaar van Vietnam en de moord op Martin Luther King met massa?s subtekst. Ook de goeie jongens worden meedogenloos afgeslacht: de straf gemaquilleerde zombies (verpleegster Rosie is onze favoriet) discrimineren niet en vechten om ieders ingewanden. Maar bovenal: Romero speelt virtuoos met de verwachtingen van zijn publiek en weet ook technisch bijzonder goed waar hij mee bezig is. Vanaf de aan de Universal-horror uit de jaren ?30 refererende openingsscène op het kerkhof wordt het tempo en het aantal aan stukken gereten menspersonen gevoelig opgedreven. Dat resulteert in een atmosferisch, grimmig zombiefest dat ondanks zijn mini-budget een van de invloedrijkste films uit de sixties is geworden.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien