The Platform

Genre: Thriller | Duur: 1u34 | 2019 | Release: 20 Maart 2020 | Land: Spanje | Regie: Galder Gaztelu-Urrutia | Cast: Ivan Massagué, Zorion Eguileor, Antonia San Juan

Ooit was er een tijd dat je een film als The Platform echt moest ontdekken. Deze Spaanse productie heeft een ingenieus klinkend concept dat zich volledig op één, niet helemaal realistische locatie afspeelt en zou dus destijds vooral cult- en curiosaliefhebbers aanspreken, op een festival als Offscreen of Bifff. Nu zit dit gewoon op Netflix, waar het een hit is. Toch lijkt  de wijze waarop deze film zijn publiek vindt, ook afbreuk te doen aan zijn genre. Netflix is tot op heden immers geen kwaliteitsmerk. 

 

Deze metaforische thriller speelt zich af in een toren die als gevangenis fungeert. Op elk van het onbekend aantal verdiepingen zitten twee gevangen, die elke dag een copieus buffet aangeboden krijgen. Alleen... dat feestmaal zakt telkens één etage lager, waardoor er steeds minder voedsel te grijpen valt.

Op zijn eerste dag in dit gruwelijke oord leert Goreng met vallen en opstaan hoe het systeem werkt. Maar de onrechtvaardigheid van dit gegeven zet hem aan tot actie. Hij zou het hoofdpersonage niet zijn als hij niet degene is die in opstand komt. 

The Platform lijkt in meer dan één opzicht een kwaliteitsvolle productie, maar verkent zijn gegeven wel met veel nadruk en uitleg. Subtiel is het allemaal niet en de acteurs kennen weinig mate. Ook de betekenislagen van deze parabel worden flink geëxpliceerd. Daardoor gaat veel nuance verloren en komt The Platform nu en dan wat simplistisch over. Kinderen zouden zelfs helemaal mee zijn - wat gezien de brutaliteiten die volgen op Goreng's plan, overigens geen goed idee is. 

Meeslepende, zij het weinig genuanceerde parabelthriller

Maar verder is dit best entertainend, zij het ook wel bloederig kijkvoer dat mooi aansluit in een rijtje films als Cube, Battle Royale en Snowpiercer, waarin eveneens een groep mensen zich moet schikken naar de grillen van een anonieme machthebber. Wie zich echt in het genre thuis voelt, willen we zeker ook de weinig bekende Japanse thriller Abductee aanraden, al is het maar de vraag waar je die kan vinden. 

Te zien op Netflix

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goreng overleeft zijn actie niet, maar vindt wel het kind waarvan hij niet zeker was dat het wel echt in de toren verbleef. Hij stuurt het lege buffet omhoog met het kind er op, in de hoop dat dit veelzeggende symbool de uitvoerders kan laten inzien dat hun systeem niet waterdicht is. Of zoiets?