The Raid: Redemption

Genre: Actie | Duur: 1u41 | Release: 11 Juli 2012 | Land: Indonesië | Regie: Gareth Evans | Cast: Iko Uwais, Joe Taslim, Donny Alamsyah, Yayan Ruhian, Ray Sahetapy, Verdi Solaiman

Terwijl Hollywood de ene slechte actiefilm na de andere uitspuwt, weet de echte filmfan dat het betere vakwerk al enige tijd uit Azië komt. Bevestiging? The Raid: Redemption, een Indonesische film van de uitgeweken Britse regisseur Gareth Evans. De film sleepte reeds enkele gezellig klinkende prijzen in de wacht zoals de Midnight Madness Award (Toronto Filmfestival) en de Silver Scream Award (Amsterdam Fantastic Film Festival), en wordt nu al gelauwerd als een van de beste actiefilms in jaren.

De plot is alvast niet de sleutel tot het succes. De film volgt een elite-politieteam dat een inval uitvoert op een appartementsgebouw in de achterbuurten van Jakarta om een drugsbende op te rollen. Alles verloopt volgens plan, tot ze de vijfde verdieping bereiken, waar de hel losbreekt. De gangsterbaas sluit het complex af en de agenten komen tegenover een overmacht van huurlingen te staan. Verdieping per verdieping proberen ze deze chaos te overleven en het hoofdkwartier van de bende te bereiken.

Evans houdt het verhaalsgewijs met net voldoende plottwists opvallend simpel. De gestroomlijnde structuur van de film volstaat om de kijker geboeid te houden. Meer psychologisering of uitdieping zou enkel overbodig zijn, het is de harde actie die primeert. Naast enkele sterke vuurgevechten, bevat de film een bombardement aan brutale en uitstekend gechoreografeerde handgevechten die op geen enkel moment moeten onderdoen voor de Hongkong extravaganza.

De gestroomlijnde structuur van de film volstaat om de kijker geboeid te houden

Dat de actiescènes daarbij helder en overzichtelijk blijven, is in het genre een echte zeldzaamheid. Het dynamische camerawerk lijkt zelfs de mentale toestand van de personages te reflecteren. Evans kenmerkt deze momenten ook met opzwepende elektronische muziek. De spanning stijgt dan weer door intense stiltes en een subliem licht- en schaduwspel.

The Raid levert dus exact wat je van een actiefilm verwacht: een puur adrenalineshot bestaande uit harde, rechttoe-rechtaan actie en nagelbijtende spanning die op adembenemende wijze in beeld gebracht worden.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slechts twee agenten bereiken het hoofdkwartier, waar de luitenant de andere neerschiet en de baas als levend schield gebruikt om te ontsnappen. Ondertussen vecht Rama, de protagonist, samen met zijn broer, een handlanger van de leider, tegen Mad Dog en ze verslaan hem. Wanneer zij de luitenant ontmoeten vertelt de baas dat de missie diende om de luitenant uit de weg te ruimen, die vervolgens hem en zichzelf neerschiet. Enkel Rama en een gewonde agent ontsnappen; de broer kiest om te blijven.