Reptile

Genre: Thriller | Duur: 2u14 | 2023 | Release: 29 September 2023 | Land: VS | Regie: Grant Singer | Cast: Benicio Del Toro, Justin Timberlake, Alicia Silverstone, Frances Fisher, Eric Bogosian, Michael Pitt, Domenick Lombardozzi, Karl Glusman, Ato Essandoh

Ogenschijnlijk hebben we hier te maken met een routineuze Netflixthriller, die in de VS niet eens op erg veel waardering kon rekenen. Maar Reptile is een meer dan verdienstelijke politiethriller die de kijker in spanning weet te houden. 

Uiteraard hebben we veel te danken aan Benicio Del Toro. De grandioze acteur speelt de schijnbaar onverstoorbare rechercheur Nichols, die de moord op een huizenmakelaar moet oplossen. Er volgt een ietwat zakelijke afhandeling, maar een aantal elementen blijven voor twijfel zorgen. Nichols deelt die graag met zijn liefdevolle echtgenote, een rol die door Alicia Silverstone verrassend overtuigend wordt gespeeld. De voormalige tienertrien heeft zich niet tot een afgelikte babe ontwikkeld, maar mag er als vrouw van vlees en bloed nog helemaal wezen op haar 47e. 

Deze personages vormen aantrekkelijke, warmbloedige gidsen doorheen een verder niet heel erg verrassende plot. Meer dan de vraag wie de moord heeft gepleegd, draait Reptile om de positie van een wetshandhaver, die omringd wordt door moreel verval maar wel zelf het rechte pad moet blijven bewandelen. Die invalshoek geeft Reptile meer dimensie dan gelijkaardige films in het genre. De uitgediepte personages kunnen de lange duur ergens wel rechtvaardigen.

Verrassend meeslepende politiethriller met een geweldige Benicio Del Toro

Grant Singer - wiens ervaring voornamelijk videoclips betreft - gaan we nog geen tweede David Fincher noemen, maar deze regisseur levert toch een mooi visitekaartje af. Hij hanteert een koele beeldtaal, kiest voor interessante onderbrekingen, plaatst beeldelementen vaak treffend tegenover elkaar. Reptile weet zeker enkele momenten onder je huid te kruipen. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien