Saltburn

Genre: Drama | Duur: 2u11 | 2023 | Release: 22 December 2023 | Land: Groot-Brittannië, VS | Regie: Emerald Fennell | Cast: Barry Keoghan, Jacob Elordi, Rosamund Pike, Archie Madekwe, Richard E. Grant, Alison Oliver, Carey Mulligan, Reece Shearsmith

Na haar zeer gesmaakte en met een Oscar bekroonde debuut Promising Young Woman, levert Emerald Fennell - één van de slechts 7 vrouwelijke filmmakers ooit genomineerd voor een Oscar - haar tweede film af. Het is opnieuw een even ver- als misleidende duistere komedie geworden die zijn voor- en tegenstanders zal hebben. 

In een grimmige, sardonische versie van Evelyn Waugh's Brideshead Revisited raken de timide Oliver en de flamboyante Felix bevriend, waarna Oliver een zomer mag doorbrengen op het landgoed Saltburn. De steenrijke familie van Felix blijkt uit een bizar gezelschap van wereldvreemde mensen te bestaan die op Oliver een vreemd effect hebben. 

Dit duivelse maar ook campy relaas over obsessie en destructie wordt met veel energie gebracht. De mooie composities, de weloverwogen muziek en de effectieve montage maken de film bekoorlijk. Het voortdurende aantrekken en afstoten van de diverse personages, creëert een sexy sfeertje dat ieder moment kan omslaan. 

Toch slaan de makers de bal mis in het fundament. Saltburn blijkt al snel minder op gelaagde complexe menselijke emoties gebouwd te zijn dan op naar psychopathie neigende gedragingen. Dat voelt wat goedkoop aan. Dat is vooral zonde omdat de acteurs heerlijk subtiel weten om te gaan met hun personages. We weten al een tijd dat Barry Keoghan een fascinerende verschijning is, maar Saltburn geeft hem nogmaals de kans ons te overtuigen van zijn overgave. De rest van de mooie ensemblecast is al even gepassioneerd. De kleine bijrol van Carey Mulligan is om van te smullen, maar Rosamund Pike mag de show stelen als goedgelovige lady of the house. 

Een even verleidende als misleidende perverse satire

Fennnell zal met deze ietwat grillige prent mogelijk minder op enthousiasme van de critici kunnen rekenen. Hoewel ook Promising Young Woman een zekere perversiteit uitstraalde, doet Saltburn dat in een minder aannemelijke, minder complexe en minder relevante context. Enkele heerlijk groteske scènes zullen ook afkeer creëren. Maar van onze kant uit vooral applaus. 

Te bekijken op Amazaon Prime.
Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien