Sherlock Holmes

Genre: Detective/Actie | Duur: 2u08 | Release: 6 Januari 2010 | Land: VS | Regie: Guy Ritchie | Cast: Mark Strong, Rachel McAdams, Jude Law, Robert Downey Jr.

Wie dacht dat Guy Ritchie nog eens een goede film zou maken? En dan nog wel met een film over Sherlock Holmes? De capriolen van de dandy en zijn assistent Watson zijn iedere cinefiel bekend. Vooral het vreemde, fascinerende personage van Sherlock kreeg dankzij Billy Wilders Private Life een intiem portret.We krijgen dit keer het verhaal geserveerd van Holmes (Downey Jr.) en Watson (Law) die Lord Blackwood (Strong) opjagen. Die beraamt een snood plan om de werelddominantie te verkrijgen middels een superieur , geheim religieus vennootschap, zwarte magie en een onverwoestbaar wapen.Goed versus kwaad. Holmes in bonte kleuren en Blackwood - hoe kan het ook anders - in het zwart. Een femme fatale die pendelt tussen het verleidelijke van het kwade en liefde voor de rechtvaardige goede. De onmacht en incompetentie van de politie en uiteraard de verwoede poging van het detectivekoppel om Blackwood te verslaan, maken de plot uit.Ritchie pakt de dichotomieën zwierig aan. Dit geeft niet enkel een serieuze schwung aan het snel geritmeerde verhaal, maar leidt ook tot een hele reeks boeiende shots. Vooral de gemengde shots die een objectief visueel oogpunt delen met een subjectieve geluidsband, grenzen aan perfectie. De soms harde actie slaat niet zoals verwacht als een tang op een varken, maar beloont de kijker. Eveneens tegen onze vrees in ogen ze toepasselijk.Onder andere die vormelijke belichaming van de thematiek zorgt ervoor dat Sherlock Holmes blijft boeien. De ietwat voorspelbare verhaallijn en thematiek zou in de handen van een minder inventieve cameraman immers een duffe bedoening opleveren.De enkele Hollywoodtrucs die Ritchie niet kan laten, de verplichte love interest, de kleurkeuze en de chronologische vertelling, doen afbreuk aan wat een schitterende film had kunnen zijn. Een beetje meer ballen, wat meer lef bij de scenaristen en Sherlock had met gemak een klein pareltje kunnen zijn. Nu is Ritchies laatste vooral een geslaagde, en visueel intelligente detective geworden. Hoe vreemd het ook moge klinken: we kijken uit naar de sequel.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het kwaad wordt gestopt, uiteraard.