Snowden

Genre: Drama | Duur: 2u14 | 2016 | Release: 2 November 2016 | Land: VS | Regie: Oliver Stone | Cast: Joseph Gordon Levitt, Rhys Ifans, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Nicolas Cage, Timothy Olyphant, Ben Schnetzer, Joely Richardson, Scott Eastwood

Oliver Stone is lang niet meer de relschopper of relevante cineast die hij was ten tijde van Platoon, Wall Street, JFK, Natural Born Killers of Nixon. Niettemin lijkt hij de geschikte filmmaker om ons het wedervaren van Edward Snowden uit de doeken te doen toen die als gewetensvolle klokkenluider de media haalde.

 

Een uitstekende Joseph Gordon-Levitt kruipt in de huid van systeembeheerder Snowden, die in 2013 massaal data lekte over spionageactiviteiten van zijn werkgever NSA, waarna hij zijn thuisland diende te verlaten. In deze biografische opgevatte prent zien we hoe zijn carrière bij de overheidsdiensten aanving, waar hij geschokt vaststelt hoe al onze online communicatie gecontroleerd wordt, waarna hij alle informatie doorspeelt aan een groepje journalisten.

Stone maakt – niet eens zo verwonderlijk – van Snowden een heldhaftig figuur die vanuit zijn morele overtuiging niet lijkt stil te staan bij de risico’s van zijn onthullingen. Toch wordt hij als mens geportretteerd, in zijn omgang met vrienden en partner Lindsay. Gordon-Levitt, met aangepaste stem, houdt het personage in toom en maakt de feiten aannemelijk.

Bekijkbare maar te eenzijdige kijk op de onthullingen van Edward Snowden

Dat Snowden een onderhoudende film is, ligt echter niet zozeer aan de feiten. Laat ons gerust toegeven dat we een aanzienlijk deel van de conversaties vol technisch gebazel maar half begrijpen en we ons in ons oordeel over Snowden laten manipuleren door Stone. De film heeft echter een aangename vaart, een dynamische beeldtaal en laat talloze bekende gezichten opduiken in de bijrollen, wat het kijkplezier zeker vergroot. Dit is alleszins minder slaapverwekkend dan die andere onthullingsfilm, The Fith Estate

Voor een degelijk gedocumenteerde, neutralere kijk op de zaak verwijzen we uiteraard naar de Oscarwinnende documentaire Citizenfour, die we tijdens deze prent vorm zien krijgen. Snowden is dan een aangename maar wat te sensationele aanvulling die echter onvoldoende als betrouwbare weergave van de werkelijkheid mag worden beschouwd.  

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien