Society of the Snow

Genre: Drama | Duur: 2u24 | 2023 | Release: 14 Januari 2024 | Land: Spanje | Regie: Juan Antonio Bayona | Cast: Enzo Vogrincic, Matías Recalt, Esteban Bigliardi, Rafael Federman, Agustin Pardella

In dit geloofwaardig gereconstrueerd drama beleven we de helse overlevingsstrijd van een groep passagiers wiens vliegtuig in de besneeuwde Andes terechtgekomen is. In handen van J.A. Bayona (El Orfanato, The Impossible) wordt dat een intens en bij momenten aangrijpend gebeuren dat helaas dan ook nog eens echt gebeurd is. 

Aan boord van de noodlottige vlucht die in 1972 van Urugay naar Chili vloog, bevindt zich ook een volledig rugbyteam. De sterke en gezonde jonge mannen blijken tegen een stootje te kunnen en trachten in barre, ellendige omstandigheden te overleven in de hoop op een reddingsmissie. Maar de koude en honger eisen hun tol en we zien de energie snel wegsijpelen, samen met de hoop ooit nog gevonden te worden. 

Bayona weet er een beklemmend en zeer realistisch overlevingsdrama van te maken, dat ons geen enkel gruwelijk detail bespaart van het wekenlange verblijf in de vrieskou en de onmenselijke toestanden die dit tot gevolg heeft. De jonge acteurs kunnen ons overtuigen, al blijft echte karakteruitwerking uit en kan je de vele personages niet altijd onderscheiden. Maar Spanje kan deze productie geruststellend naar de Oscars sturen en op Netflix blijkt de prent al meteen aan te slaan. 

Een aangrijpende en intense weergave van een overlevingsstrijd

Filmfans weten wel dat de tragische gebeurtenissen in 1993 al een keer verfilmd werden, met een Amerikaanse cast, waaronder Ethan Hawke. Alive was een meer dan verdienstelijke prent, die vrij trouw bleef aan de feiten, maar minder sensatie leek te zoeken dan nu het geval is. Society of the Snow - een hoogdravende titel ook - komt echter harder binnen en de vreselijke omstandigheden finaal toch meer voelbaar maken, al is daar blijkbaar veel te veel tijd voor nodig.

Te bekijken op Netflix.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien