Terribly Happy

Genre: Absurd drama | Duur: 1u30 | 2009 | Release: 1 Januari 2009 | Land: Denemarken | Regie: Henrik Ruben Genz | Cast: Jakob Cedergren, Kim Bodnia, Lars Brygmann, Lene Maria Christensen

Er valt veel te zeggen over deze Deense film. Klein is ie zeker, maar ook uiterst charmant. Deze kruising van Twin Peaks en Texas Chainsaw brengt ons naar het ietwat verlaten Jutland, waar politieagent Robert een korte ?straf? moet uitzitten. Hij had zich misdragen in Kopenhagen en is voor korte tijd overgeplaatst naar een boerenhol waar hij zich dood verveelt.

Enkele complicaties dringen zich toch op. Hij komt intiem in contact met Ingerlise, een charmante, enigmatische vrouw. Ze is getrouwd met de plaatselijke bullebak en hoe meer zij een beroep doet op Robert's diensten als agent, hoe meer lijken er uit de kast vallen. Voor Robert is het, quasi letterlijk, zwemmen of verzuipen.

De Scandinavische humor, gecombineerd met een heerlijk absurde levensfilosofie doet zeer fris aan, maar overstijgt zelden het reeds gekende. Inderdaad is Terribly Happy een allegaartje van The Kingdom (een raadselachtig moeras als centrale plaats), Epidemic (alleen is het hier een andersoortige ziekte) en Twin Peaks (heel wat heilige huisjes blijven niet heel).

De zilvergrijze, groene, en zelfs morbide fotografie maken van dit soms wat voorspelbaar drama een zeer aantrekkelijk en sexy schouwspel. De acteurs zijn stuk voor stuk klasbakken en leveren topprestaties. Sommigen moeten zich tevreden stellen met clichérollen (Christensen), maar anderen kunnen zich tegoed doen aan oerdegelijke karakterstudies.

Vermeng wat humor van het absurde, een zalige Scandinavische sfeer en een dosis mysterie en je krijgt een mooi afgemeten film.

Beau Janssens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robert gaat tenonder aan de machtspelletjes van de dorpelingen. Hij moet ten rade gaan bij zijn mentor, en die veegt alles onder de mat. Robert behoort nu tot de gemeenschap. En blijft.