Tussenland

Genre: Drama | Duur: 1u20 | Release: 1 Januari 1900 | Land: | Regie: Eugenie Jansen | Cast: John Kon Kelei, Jan Munter, Willem Smit

Tussenland bevat acteurs van het allerhoogste kaliber: de zestienjarige Soedanese Nederlander Kon Kelei en de zowat tachtigjarige Jan Munter. Op dit Brusselse debutantenfestival sieren zij het scherm zeer terecht: beiden zijn amateurs. Ongelofelijk wat een geloofwaardige knorpot Munter met zijn gegroefde gezicht neerzet. En schitterend hoe regisseur Jansen, gepokt en gemazeld in de docu, dit fictieve verhaal zo'n documentaire feel kan geven.

Munter speelt geen rebelse oud-koloniaal, hij is het gewoon. Als we hem solo zien dammen vanachter het kader van het raam, als we hem zijn bord boontjes zien weigeren omdat hij bloemkool beweert te hebben besteld, als hij koppig wegloopt van de deprimerende bingo-avonden ("Bekijk het maar").Die oer-Hollandse geplogendheden zijn niet aan de Zuid-Soedanese tiener Majok besteed. Die zit liever bij de koeien. Net zoals de oude Jakob zit hij vast aan zijn verleden, dat hij weer oproept door vuurtjes van koeienmest te maken. Hij raakt dakloos en overnacht in het volkstuintje dat Jakob niet zonder problemen met zijn allochtone buren deelt. De koppige oude man stuurt hem eerst weg ("Rot op!") maar raakt toch gefascineerd door de jonge vluchteling. Met horten en stoten komt een conversatie op gang...Dit is geen overdreven politiek correct, 'heal the world'-verhaaltje. Het is een fantastisch neergezet portret van twee mensen binnen de multiculturele realiteit. Uiteraard leidt het verzoeningsthema tot voorspelbare resultaten. Maar de manier waarop de toenadering gebeurt, door Jansen mooi afgewisseld met zwart-witbeelden van het oud-koloniale Indië, maakt dit Tussenland zeer interessant terrein om te vertoeven. De onvermijdelijke parallelle gebeurtenissen worden niet al te veel én inhoudelijk relevant opgevoerd. Niet opgeklopt positivistisch maar wel hoopvol: we like it.'Tussenland' was winnaar van een VPRO Tiger Award op het Filmfestival van Rotterdam. Wat ons betreft kan er daar ééntje voor beste acteur bij op het Europees Filmfestival van Brussel.

Jan Sulmont Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien