Windkracht 10: Koksijde Rescue

Genre: actie | Duur: 1u41 | Release: 11 Oktober 2006 | Land: België | Regie: Hans Herbots | Cast: Kevin Janssens, Jelle Cleymans, Axel Daeseleire, Veerle Baetens, Koen De Bouw, Stan Van Samang, Warre Borgmans

We zullen er later ongetwijfeld voor in het vagevuur belanden, maar we durven het binnensmonds toch heel voorzichtig te prevelen: Windkracht 10 is zowat de Vlaamse evenknie van Miami Vice. Het visuele vernuft van regisseur Hans Herbots (Verlengd Weekend) komt amper tot aan de kleine teen van Michael Mann, maar het opzet van beide heren lag op eenzelfde lijn: een gedateerde serie voorzien van een flinke portie adrenaline en aansluiting zoeken bij een nieuw publiek. Herbots spreekt zware woorden, wanneer hij Miami Vice en de eerste twee delen van de Jason Bourne trilogie als visuele referenties aanhaalt, maar de cineast heeft de stelregel waarop zijn voorbeelden op teren vanaf de meet onder de knie: vorm primeert op inhoud.

Voor de vorm werd niet op een cent gekeken: moedige geldschieters schoven 4,5 miljoen euro naar voren en trommelden zowat half bekend Vlaanderen op om een pilotenpak aan te trekken. Zoals te verwachten was, is Windkracht 10 een visueel pareltje geworden. De scènes waarin de Sea Kings de amberkleurige lucht doorkliefden ogen behoorlijk indrukwekkend en de film pakt uit met een aantal knap gestileerde flashbackscènes. Waar cameraman Danny Elsen in De Zaak Alzheimer koos voor een grauwe look die schatplichtig was aan Fincher en Mann, kiest hij nu voor een okergeel kleurenpalet.

Het bindmiddel dat dit alles bij elkaar houdt, is in feite niet veel meer dan een soort Team Spirit op een luchtmachtbasis: een banaal verhaal over eer, trouw, respect, liefde en vriendschap. Scenarist Pierre De Clerck (Flikken) pende een vrij karikaturaal scenario neer (de Vlaamse film durft nog steeds niet het risico te nemen om te eindigen op een droeve noot) dat natuurlijk bulkt van de heroïek. De film vangt aan met een mislukte undercover operatie tijdens een receptie van de hoogste legertop. Gebrevetteerd duiker Rick Symons (nieuwkomer Kevin Janssens, binnenkort te zien in de prestigieuze VTM-serie Koning van de Wereld) is te roekeloos en wordt overgeplaatst naar het 40ste search and rescue- smaldeel in Koksijde. De zwijgzame Rick probeert zich te verzoenen met Alex (Veerle Baetens), zijn vrouwelijke collega en probeert af te rekenen met zijn eigen duistere verleden.

Veel visuele allure maar een slap verhaaltje

Ondanks alle onvolmaaktheden van het scenario staat Windkracht 10 als eerste Vlaamse blockbuster stevig in de schoenen. De actiescènes barsten van de adrenaline, de film oogt verzorgd en onze beide hersenhelften konden eindelijk op jaarlijks verlof. Bij voorkeur dus te verbruiken met een emmer popcorn op de schoot.

Sven De Hondt Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien