Get Out

Genre: Thriller | Duur: 1u44 | 2017 | Release: 1 Januari 2017 | Land: VS | Regie: Jordan Peele | Cast: Daniel Kaluuya, Catherine Keener, Bradley Whitford, Allison Williams, Caleb Landry Jones, Lakeith Stanfield, Stephen Root

Get Out is veel ineens. Het is een behoorlijk fameus en veelbelovend filmdebuut van een intelligent filmmaker, maar ook een frisse horrorprent die vanwege zijn invalshoek en intelligentie het genre uitdaagt. Tegelijk is dit een prent die moeilijk te categoriseren valt. Maar eerst en vooral is Get Out een reuzeamusante thriller.

 

Deze heerlijke mix van sociale satire en door een complot gedreven suspensethriller bespeelt het psychologische en sociologische spanningsveld dat ontstaat wanneer een zwarte man voor het eerst kennis maakt met de blanke, hoogopgeleide familie van zijn vriendin.

Chris wordt bijzonder hoffelijk ontvangen maar samen met de kijker ondervindt hij ook de soms tenenkrommende pogingen van het gezelschap om zijn etnische afkomst vooral geen issue te laten zijn. Niettemin wordt elk vooroordeel tegenover zwarten – en zwarte mannen in het bijzonder - in de verf gezet. Waar Get Out tot op dat moment voornamelijk een bijzonder amusante en clevere observatie vormt waarmee cineast Jordan Peel de blanke middenklasse een spiegel voorhoudt, dringt het ongemak binnen en groeit de gewaarwording dat hier meer aan de hand is.

Tegelijk slimme sociale satire en heerlijke spannende horrorthriller

De hele opzet van deze genietbare film refereert sterk naar enkele cultklassiekers uit het genre. Die bij naam noemen zou echter te veel verraden dus beperken we ons tot de vaststelling dat Peele zijn klassiekers kent en tegelijk heel geïnspireerd zijn publiek weet te bespelen en daarbij zijn debuut knap verweeft met de huidige sociale context in de VS.

De humor is nu en dan wat vergezocht en de blanke familie weet de stereotypen niet helemaal van zich af te schudden, maar Get Out pakt de kijker helemaal in. Een tweede visie zou zelfs nog een aantal leuke details onthullen die je de eerste keer ontgaan zijn. We kijken nu al uit naar wat Jordan Peele nog meer te bieden heeft. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chris ontdekt dat de zwarte partners door de moeder van zijn vriendin worden gehypnotiseerd, waarna ze door rijke blanken worden gekocht als fysiek verlengstuk: wie oud of ziek wordt laat zijn hersens overplanten (door de vader van Chris' vriendin), waardoor ze verder kunnen leven in een nieuw lichaam. Chris ontsnapt met succes nadat hij alle familieleden ombrengt.