About a boy

Genre: Komedie | Duur: 1u41 | 2002 | Release: 21 Augustus 2002 | Land: VS | Regie: Chris Weitz, Paul Weitz | Cast: Toni Collette, Hugh Grant, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Victoria Smurfit

De gebroeders Weitz, bedenkers van de wansmakelijke en kinderachtige American Pie-films, hebben ons verrast: ze hebben een goeie film gemaakt. About a Boy is een geslaagde feel-good movie die in schril contrast staat met het vorige werk van de twee regisseurs, en die duidelijk op een heel ander publiek mikt dan hun sekskomedies.

 

In deze relatie-komedie treffen we dan ook geen puberale grollen aan, maar fijnzinnige situatie-humor. Hugh Grant, de tweede verrassing van deze film, speelt de egocentrische, oppervlakkige yuppie Will. Hij leidt een op het eerste zicht benijdenswaardig leventje. Hij is rijk (en moet dus niet gaan werken), knap, hip en heeft een pracht van een design-flat. Zijn liefdesleven kent veel variatie, en dat vindt hij best. Maar na een ontmoeting met de 12-jarige Marcus (een overtuigende Nicholas Hoult) en diens depressieve hippie-moeder (een schitterende Toni Collette) dringt het tot hem door dat zijn leven leeg en nutteloos is. Dat klinkt misschien wat simpel, maar de film gaat wel iets dieper dan dat.

Hugh Grant zagen we in lange tijd niet meer zo goed acteren. Zijn laatste rollen (Notting Hill, Bridget Jones's Diary) waren immers allemaal doorslagjes van het stuntelige en stotterende typetje uit o.a. Four Weddings & A Funeral. Maar hier heeft Grant een heel andere hoed op (en eindelijk ook eens een nieuw kapsel) en hij staat hem prima. Godzijdank dat George Clooney en Brad Pitt deze rol weigerden, want Grant lijkt er voor gemaakt te zijn.

Hij heeft natuurlijk veel te danken aan het luchtige, maar knap opgebouwde scenario, gebaseerd op een boek van Nick Hornby, van wie ook al High Fidelity succesvol werd verfilmd. Het verhaal is niet meteen voorspelbaar en de relaties tussen de personages zijn allesbehalve keurig afgelijnd. Zo is het een verademing vast te stellen dat niet elke Hollywoodfilm ervan uitgaat dat twee alleenstaande personages per se iets met elkaar moeten beginnen. Je merkt wel van in het begin dat Will en Marcus'moeder geen partij voor elkaar zijn, en het is dan ook intrigerend te zien wat er zich dan wel tussen hen afspeelt. Rachel Weisz (The Mummy, Enemy at the Gates) is bovendien een derde partij, en ook haar rol wijkt af van het cliché-filmvriendinnetje.

Het is een verademing vast te stellen dat niet elke Hollywoodfilm ervan uitgaat dat twee alleenstaande personages per se iets met elkaar moeten beginnen.

De inbreng van de Weitz's is echter ook niet onbelangrijk. Zij gaven de film een frisse look en brengen het verhaal met veel vaart en variatie. Dat de film misschien een ietwat twijfelachtige moraal bevat (dat je niet gelukkig zou zijn zonder kinderen of een familie), negeren we dan maar even. About a Boy mikt op een lach en een traan, maar doet dat pretentieloos en zonder veel sentiment. De bitterzoete muziek, geschreven door popartiest Badly Drawn Boy, sluit perfect aan bij de toon van het verhaal.

About a Boy is een oprecht en vertederend filmpje, dus voor de glimlach die bij het verlaten van de bioscoopzaal op je gezicht zal prijken, hoef je je niet te schamen! Niet voor pessimisten, dus.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Will en Rachel proberen het een tweede keer met elkaar, en Marcus blijkt dan toch op te kunnen schieten met haar zoon Ali. Een feestje op het eind van de film ziet alle personages verzameld, allemaal stukken gelukkiger dan in het begin van het verhaal. Will heeft een collega van vroeger uitgenodigd die hij overduidelijke aan Marcus' moeder wil koppelen. Marcus zelf heeft eindelijk wat aan dat vreselijke kapsel laten doen en is goed bevriend geraakt met Ellie. Laat ons het maar een heel typisch 'eind goed al goed' -einde noemen