Beyond the Game

Genre: | Duur: 1u16 | Release: 1 Januari 2008 | Land: Nederland | Regie: Jos de Putter | Cast:

Beyond the Game gunt ons een blik achter de schermen van spelers van online games als World of Warcraft. De film volgt twee jonge wereldkampioenen: de Chinese Sky en Grubbie, die van Eindhoven naar Korea trok om dichter bij de daar gespeelde tornooien te wonen.Het thema an sich is heel interessant omdat er een wereld verborgen zit die voor leken zeer obscuur is. Jammer genoeg wordt daar weinig mee gedaan. We krijgen een vrij oppervlakkig en braaf portret van de jongens achter Sky en Grubbie, hun leven en het gamen, korte interviews met hun vriendinnetjes en hun ouders, afgewisseld met footage van de wereldkampioenschappen waar ze het tegen elkaar opnemen.Liever hadden we meer te weten gekomen over de quasi onzichtbare subcultuur van hardcore online gamers die hun leven achter een scherm in hun kamertje of in anonieme arcades doorbrengen, of over de mythische wereld van World of Warcraft waarin hun alter ego's strijden voor de legers van de Humans, Orcs, Tauren of de Undead. Welke levenswijze en filosofie ligt achter die onmiskenbaar verslavende en obsessieve bezigheid? We zien de twee topgamers eten, slapen en tanden poetsen achter hun computer. We horen hun vriendinnen vertellen dat ze zich maar bij de situatie neergelegd hebben. Eén vriend van Sky vertelt zelfs hoe Sky zelfmoord wilde plegen toen hij een game had verloren.

Nooit wordt iets echt in vraag gesteld of verder uitgewerkt als een potentiële problematiek.Plots komt er een ex-topgamer in beeld: apathisch, extreem mager en enigszins getraumatiseerd. Zijn ouders vertellen op dramatische wijze hoe slecht hun zoon eruitzag na elf maanden gamen in Korea. Dan zou je toch denken dat de docu er een interessante draai aan zou geven.

Maar het vreemde personage verdwijnt na enkele minuten weer uit beeld; later zien we hem nog eens zwijgend met de auto rijden. Zonder dat verder verklaard wordt waarom hij gestopt is met het gamen, hoe hij die korte periode van roem ervaren heeft of zelfs waarom hij überhaupt in deze documentaire opduikt.Gelukkig mag er wel al eens gelachen worden, zoals in de scène waarin de ouders van Sky consequent toeterend door de smalle straten ergens in China proberen te rijden of de aangedane Deense ouders die in hun salon gepositioneerd worden met de traditionele hertenkop tussen hen in. Alleen passen dit soort In de Gloria-momenten totaal niet bij de rest van de film en maken ze het geheel alleen nog wat rommeliger. Een gemiste kans.

Ils Huygens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien