Krabat

Genre: Avontuur | Duur: 2u00 | Release: 27 Januari 2010 | Land: Duitsland | Regie: Marco Kreuzpaintner | Cast: David Kross, Daniel Brühl, Robert Stadlober, Christian Redl, Hanno Koffler

Na applaus voor het jongerendrama Sommersturm mocht de jonge Duitse cineast Marco Kreuzpaintner naar Hollywood trekken om er het weinig memorabele Trade in te blikken. Met Krabat, de verfilming van de jeugdroman Meester van de zwarte molen gebaseerd op een bekende Slavische legende, keert de cineast terug naar zijn eigen land, met in zijn rugzak een overdaad aan Hollywoodtrucs. Kreuzpaintner maakt er een bombastische spektakelfilm van die Harry Potter en Narnia qua grimmigheid beslist overtreft, maar verder wel even hol en berekend is.

Krabat is een 14-jarige bedeljongen die onderdak vindt bij een molenaar in een donker bos. Er verblijven nog 11 andere knechten. Ze blijken er een soort opleiding te krijgen in zwarte magie, maar de meester blijkt met hun krachten andere bedoelingen te hebben. Wat er verder allemaal gaande is in de molen, is jammer genoeg niet altijd even duidelijk. De jongens kunnen in raven veranderen, er zijn een aantal meisjes wier namen niet mogen gezegd worden en af en toe komt de dood eens langs. Dat zorgt allemaal voor veel mysterie en (letterlijke en figuurlijke) hocus pocus, maar welbeschouwd ontbeert Krabat spanning en vraag je je zoals wel vaker af voor wie dit oubollige gedoe eigenlijk bedoeld is.

Kreuzpaintner weet daar eigenlijk geen eigen touch aan te geven. Zijn film biedt enkele wervelende shots en prachtige luchtbeelden - met dank aan de overweldigende mooie natuurpracht waarin trouwens enkele knappe sets gebouwd werden - maar je voelt de machine achter deze productie al te nadrukkelijk zijn werk doen. De computereffecten, het opblinken in postproductie, de geforceerde dialogen. Enkel de cast heeft nog wat te bieden. De jonge David Kross uit Klass en The Reader wordt bijgestaan door de alomtegenwoordige Daniel Brühl. En wellicht zit er nog onontdekt talent in de bende, waaronder misschien Robert Stadlober, de hoofdrolspeler uit Kreuzpaintners Sommersturm.

Het wervelt en dreigt in deze film dat het een lieve lust is, maar de oogst is net te mager om als goed filmvoer te dienen.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spreekt vanzelf zeker? De meester wordt verslagen en de groep verlaat de molen. Die ook nog ontploft.