The Rum Diary

Genre: Komedie/ Drama | Duur: 2u00 | Release: 30 November 2011 | Land: VS | Regie: Bruce Robinson | Cast: Johnny Depp, Aaron Eckhart, Giovanni Ribisi, Richard Jenkins, Amber Heard, Michael Rispoli

De fascinatie van Johnny Depp voor het werk en de figuur van Hunter S. Thompson heeft er toe geleid dat de filmster als drijvende kracht fungeerde voor de verfilming van Thompson's roman The Rum Diary. Wie na de eerdere kruisbestuiving van deze twee aparte heren, het uitzinnige Fear and Loathing in Las Vegas, opnieuw hoopt op een hoogmis van hedonisme en uit de hand gelopen gonzo-journalistiek, mag zijn verwachtingen echter opbergen. The Rum Diary is als veel rechtlijniger verslag ook een heel stuk nietszeggender. 

 

Depp speelt Paul Kemp, een personage losjes gebaseerd op een jonge Thompson toen die als beginnend journalist voor een Amerikaanse krant op Puerto Rico ging werken, eind jaren '50. Van echte verslaggeving zijn we geen getuige. Kemp ziet vooral de bodems van flessen en glazen, in het gezelschap van de gesjeesde Moburg (een heerlijk walgelijke Ribisi) en de al bij al redelijk stabiele fotograaf Sala. Fatsoenlijker gezelschap vindt hij bij de gladde projectontwikkelaar en diens liefje Cherault. Stilaan wordt echter duidelijk dat Sanderson misschien iets minder betrouwbaar is, maar wat de rest van de plotbeschrijving betreft, moeten we noodgedwongen vaag blijven: we zien Kemp en zijn drinkebroers vooral gulzig degusteren en distilleren, maar verder dan wat koldereske avonturen leidt dat niet. 

The Rum Diary is dus al bij al een mager beestje. Er is een sluimerende, weinig verrassende romance, wat gehakketak op de redactie en enig visueel vertier dankzij de mooie fotografie en de Puertoricaanse decors. Het beloofde vuurwerk blijft echter uit. Er valt wat te ginnegappen bij de uitspattingen, maar die lopen helaas echter nooit in die mate uit de hand dat je van hilariteit kan spreken. Depp weet op enkele momenten aangenaam ad rem uit de hoek te komen maar etaleert in andere scènes dan weer zo'n contrasterende sérieux dat de kijker eigenlijk geen vat krijgt op dit personage. De film lijkt ook zijn eigen afloop niet te zien aankomen waardoor er dan maar bruusk een einde komt aan het verhaal.

Van een complete mislukking is misschien geen sprake maar als het op de confrontatie met alcohol aankomt, garandeert een avond doorzakken met uw vrienden u wellicht een meer memorabele ervaring . 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien