Disconnect

Genre: Drama | Duur: 1u55 | Release: 3 Juli 2013 | Land: VS | Regie: Henry Alex Rubin | Cast: Jason Bateman, Andrea Riseborough, Hope Davis, Paula Patton, Alexander Skarsgård, Frank Grillo, Jonah Bobo

Met zijn fictiefimdebuut wil de Amerikaanse documentairemaker Henry Alex Rubin ons op de gevaren van internet wijzen. Die blijken we al te kennen uit de media - oplichting, valse profielen, cyberpesten, uitbuiting van webcamtieners -, waardoor je Disconnect best geloofwaardig kan noemen. Toch leidt deze goedbedoelde aanpak niet meteen tot memorabele cinema.

De drie verschillende plots uit Disconnect draaien rond misbruik van het web. Een gepeste jongen legt zijn ziel bloot aan een facebookvriendin. Een echtpaar blijkt het slachtoffer te zijn van fraude. Een journaliste gaat op zoek naar het verhaal achter een webcamservice. De diverse personages belanden dus in authentiek aanvoelende situaties, die echter ook getuigen van een nogal negatieve visie op internet. Bovendien is de dramatische uitwerking oppervlakkig en hier en daar zelfs wat clichématig. De film slaat naar het einde toe ook een wat storende melodramatische toon aan.

Dat verhindert niet dat dit drama best bekijkbaar is en je meeleeft met de protagonisten. Niet alle acteurs uit de bonte cast overtuigen in even grote mate, maar de dramatiek is voelbaar. Toch is deze wat besluitloze film op zijn best matig interessant te noemen, bij gebrek aan essentie en de iets te boodschapperige bedoeling die er achter schuil gaat. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het echtpaar beseft dat de vermeende dader zelf een slachtoffer is. De tiener blijft in coma, maar zijn familie heeft wel ontdekt wat er gebeurd is. De journaliste tracht op te komen voor de tiener die ze geïnterviewd heeft, maar hij wil zelf niet weg uit zijn wereld.