Poltergeist

Genre: Horror | Duur: 1u54 | Release: 1 Januari 1982 | Land: VS | Regie: Tobe Hooper | Cast: Craig T. Nelson, JoBeth Williams, Beatrice Straight, Dominique Dunne, Heather O'Rourke, James Karen

Wat doe je als je Steven Spielberg bent en je door het filmen van E.T. geen tijd hebt om zelf in de regisseursstoel te kruipen voor je eigen geschreven spokenfilm? Dan roep je natuurlijk de hulp in van een van de meest beruchte horrorregisseurs, Tobe Hooper, die enkele jaren eerder potten brak met het inmiddels legendarische The Texas Chainsaw Massacre. Zo ontstond een unieke samenwerking tussen twee iconen, die voor Hooper zijn grootste commerciële succes zou worden. Poltergeist blijft ook vandaag de dag nog tot de verbeelding spreken, al speelt de zogenaamde Poltergeist-vloek hier ook wel parten.

Zowel de eerste Poltergeist als de twee vervolgfilms werden geplaagd door overlijdens kort na het verschijnen van de films. Zo overleed Dominique Dunne na de opnames van de eerste film en stierf Heather O'Rourke, die in de drie films speelde, op twaalfjarige leeftijd tijdens een operatie. O’Rourke vertolkte de rol van Carol Anne, het meisje dat de gekende woorden “They’re here” uitsprak. Met they bedoelde ze uiteraard de klopgeesten met wie ze communiceerde via de televisie en die haar ontvoerden naar hun dimensie. Waarna de familie de hulp inroept van enkele universitaire parapsychologen en het duister geheim ontdekken van de idyllische wijk waar ze wonen.

Destijds was de film misschien huiveringwekkend en een commercieel succes, maar Poltergeist heeft de tand des tijds niet zo goed doorstaan als andere klassiekers. Wie het tenenkrommende acteerwerk, de verouderde special effects, de kitscherige jaren tachtig muziek van Jerry Goldsmith en één ronduit verschrikkelijke cut kan verdragen, zal vandaag de dag vooral een komische film ontdekken, zoals het geval is bij de originele Evil Dead. Dat het komische aspect in Poltergeist niet onbedoeld was, merk je wel aan de humor die Hooper en Spielberg bewust in de film staken.

Poltergeist heeft de tand des tijds niet zo goed doorstaan als andere klassiekers

Poltergeist leidde verder tot heel wat voer voor discussie rond wie nu de echte regisseur is, waarbij de invloed van Spielberg groter zou zijn dan gedacht. Hoewel het verhaal en de setting duidelijk van de hand van Spielberg zijn, draagt de vaak excentrieke cameravoering duidelijk de stempel van Tobe Hooper, waarmee aangetoond wordt dat hij meer was dan enkel een stroman. Later dit jaar verschijnt er een remake van de film, waarbij Sam Raimi optreedt als producent. We zijn alvast benieuwd of hij deze versie boven de gemiddelde remake zal weten te tillen.

Jeroen Van Rossem Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat Carol Anne bijna voor een tweede maal ontvoerd wordt door de kwaadaardige geest, slaagtd e familie erin het huis te ontsnappen waarna overal skeletten uit de grond tevoorschijn komen. Het huis slokt zichzelf als het ware op.