Falling

Genre: Thriller | Duur: 1u45 | 2001 | Release: 24 Oktober 2001 | Land: België | Regie: Hans Herbots | Cast: Koen De Bouw, Lee Williams, Jill Clayburgh, Angela Bettis, Wouter Hendrickx, Alice Krige

De verfilming van Anne Provoost' s gelauwerde roman Vallen mag geslaagd genoemd worden, en is zeker voor een Belgische film een sterke prent. Dat hij in het Engels werd opgenomen, zal hierin wel meespelen. Regisseur Hans Herbots koos bovendien voor een internationale cast, waarbij Koen De Bouw Vlaanderen representeert. Dit geeft de film de allure van een betere Europese film.

Met een vrij boeiend relaas waarin nationalisme en raciale onverdraagzaamheid aan de kaak worden gesteld, zal de film dan ook zeker een publiek weten te vinden. De 20-jarige Lucas laat thuisstad Londen even achter zich en verhuist voor een poosje met zijn moeder naar Frankrijk, waar hij ook in zijn jeugd al verbleven heeft. Hij ontmoet er opnieuw zijn vroegere buurmeisje Caitlin, en er hangt natuurlijk romantiek in de lucht.

Maar het verleden weegt zwaar op hun relatie, want Lucas weet niets over de oorlog en wat hun beider families toen is overkomen. Caitlin's emotionele betrokkenheid bij die gebeurtenissen staan tussen hen in, waardoor Lucas ontvankelijker wordt voor de misleidende praatjes van de charismatische, maar extreem-rechtse Benoit. Lucas doet domme dingen, en een tragisch ongeval zal nodig zijn om hem zijn stommiteiten te doen beseffen.

Om onverklaarbare reden werd de 15-jarige hoofdpersoon uit het boek 5 jaar ouder gemaakt, en dat is eigenlijk de grote fout van de film. Het is namelijk vrij onrealistisch dat iemand als Lucas (in de film) zo vlug beïnvloedbaar is en zo onwetend over het verleden. Daardoor zijn sommige plotwendingen onwaarschijnlijk en vergezocht. Ook loopt de dramatiek af en toe iets te hoog op. Op die momenten kunnen de makers niet verbergen dat het om de verfilming van een jongerenroman gaat, wat ze blijkbaar liever niet toegeven  - om niet enkel een jongerenpubliek te lokken?

Maar Falling is niettemin aangenaam kijkvoer, vakkundig gemaakt, met vrij degelijk acteurs, dat enkel en alleen door de sublieme muziek van Praga Khan een niveautje hoger wordt getild.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien