Holy Rosita

Genre: Drama | Duur: 1u30 | 2024 | Release: 14 Februari 2024 | Land: België | Regie: Wannes Destoop | Cast: Daphne Agten, Mieke De Groote, Cilou David, Janne Desmet, Jos Geens, Delfine Bafort, Katelijne Verbeke, Iwein Segers

Wannes Destoop heeft zich de voorbije 15 jaar met kortfilms en televisieproducties al bewezen als een degelijk cineast. Ligt het aan het feit dat hij al zo geroutineerd is dat zijn langspeeldebuut wat frisheid mist? 

Het titelpersonage is een zwakbegaafde vrouw met een kinderwens. In haar omgeving wordt daar met gemengde gevoelens op gereageerd. De makers van Holy Rosita trachten geen oordeel te vellen en durven stellen dat iedereen recht heeft op zijn geluk en 'normaal zijn' wel zeer subjectief is.

Dat gegeven wordt niet al te complex uitgewerkt. De keuze om het positieve te belichten en van deze prent geen volbloed sociaal drama te maken, is verantwoord. We zien echter weliswaar knap vertolkte personages van vlees en bloed maar hun perikelen zijn wel heel alledaags. De nog controversiële kwestie of sommige mensen misschien beter geen kinderen zouden krijgen, wordt alleszins niet gevoed. Daardoor voel je als kijker niet meteen wat bij Rosita leeft. Dit personage lijkt eigenlijk alle kanten uit te kunnen. De nog onbekende Daphne Agten kan echter alleen maar toegejuicht worden in de hoofdrol. 

Om het subject niet vanop een afstand - en aldus mogelijk beoordelend - te bekijken, werkt Destoop met close-ups en beeldkaders waarin enkel de voornaamste personages passen. Dat verhoogt de authenticiteit maar de handheld camera en de vele cuts zijn ook zo kenmerkend voor lowbudgetcinema dat Holy Rosita zich amper profileert op visueel-technisch vlak. 

Authentiek aanvoelend maar ietwat alledaags drama

Dan moet je finaal concluderen dat je een aardige film hebt bekeken met een interessant thema maar het qua beleving ook niet dieper gaat. Toch alweer een weinig karaktervol Vlaams filmpje zoals we er al te veel gezien hebben.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien