Portrait de la jeune fille en feu

Genre: Drama | Duur: 1u59 | 2019 | Release: 2 Oktober 2019 | Land: Frankrijk | Regie: Céline Sciamma | Cast: Adèle Haenel, Noémi Merlant, Valeria Golino

Frankrijk koos er dit jaar voor om de actuele en onbehaaglijke politiethriller Les Misérables als afgevaardigde naar de Oscars te sturen. Heel wat kenners hadden nochtans ingezet op de tragische romance Portrait de la jeune fille en feu, maar finaal werd dus toch voor een eerder progressieve prent geopteerd. Dit liefdesdrama, dat in Cannes bekroond werd met een scenarioprijs, speelt nochtans mee op het hoogste niveau. 

 

Ergens tegen het jaar 1800 verzet de stuurse Héloïse zich tegen het huwelijk dat haar moeder geregeld heeft. Daarom weigert ze te poseren voor een schilderij. Haar nieuwe gezelschapsdame Marianne is echter een kunstenares die de opdracht kreeg stiekem een portret te maken van haar. Omzichtig tracht Marianne Heloïse's beeltenis op te slaan om er 's nachts mee aan de slag te gaan. 

Hoewel de groeiende vriendschap natuurlijk bezwaard wordt door Marianne's geheim. gaan de twee jonge vrouwen veel voor elkaar betekenen. Héloïse ziet in Marianne een wereldse, vrijgevochten vrouw, Marianne wil Héloïse bevrijden van haar boosheid en onwil om te leven. 

Zo ontstaat een mentale aantrekkingskracht die het fysieke voorafgaat. Portrait de la jeune fille en feu is eerst heel lang een ontzettend mooi smeulend aftasten, vervolgens een zacht knisperende toenadering en uiteindelijk een in lichterlaaie staande romance, die echter geen schijn van kans heeft in een tijd en context waarin vrouwenliefde niet eens een optie was. 

De personages komen mooi uit de verf en de twee hoofdactrices zijn weergaloos. Met Adele Haenel heeft cineaste Sciamma goud in handen. Met een onweerstaanbare naturel en immens veelzeggende blikken weet de 30-jarige actrice magnetiserend te zijn. We komen helemaal te snappen wat Marianne ziet in deze prachtige vrouw, onder wiens koele houding de emoties kolken. Ook de nevenpersonages - de moeder en de dienstmeid - krijgen mooi vorm. Fijn om te zien dat de ravissante Valeria Golino op haar 54e nog steeds charisma te over heeft. 

Een ontzettend mooie, zacht smeulende romance

Sciamma brengt alles ...tja, schilderachtig in beeld. De sets ogen extreem sober en koud maar vormen perfecte afstandelijke decors voor enkele schitterende tableaus en elegante beeldcomposities. Ook de landschappen weigeren de personages te koesteren. Muziek speelt eveneens een grote rol in de relatie, want Heloïse is opgegroeid met orgelklanken maar raakt verleid door de beladen pianostukken die Marianne vaardig weet te brengen. Een scène met een koor op het strand maakt de titel waar op sensationele wijze. 

Portrait de la jeune fille en feu is een delicaat liefdesdrama dat ons met veel nuance en zonder een hang naar melodrama deelgenoot maakt van een vanzelfsprekende verhouding. De aandacht voor de kracht van kleine momenten - handelingen, blikken, houdingen - en betekenisvolle dialogen, gaat elk verzet tegen: dit is een film die je beleeft en een film die leeft. 

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien