American Psycho

Genre: Satire | Duur: 1u42 | 2000 | Release: 27 September 2000 | Land: VS | Regie: Mary Harron | Cast: Christian Bale, Josh Lucas, Jared Leto, Willem Dafoe, Justin Theroux, Reese Witherspoon, Chloë Sevigny, Cara Seymour, Samantha Mathis

Toen het boek American Psycho van Bret Easton Ellis (ook bekend van Less than Zero) verscheen begin jaren '90 werd hij bedolven onder de kritiek. Het zeer grafisch beschrijven van het extreem geweld gekoppeld aan een totaal gebrek aan enige moraal, stootte sommigen tegen de borst. Uiteraard werd het boek een succes.

De film echter zou volgens de regisseuse Mary Harron (I shot Andy Warhol) geen verfilming zijn van het boek, integendeel het zou een er parodie op moeten worden. Maar kan dit wel, aangezien het boek zelf al een satire is?

De film brengt het verhaal van Patrick Bateman, een super-yuppie tijdens de jaren '80. Rijk en succesvol en met als belangrijkste bezigheden: lullen met zijn al even rijke vriendjes, reservaties bemachtigen voor de duurste restaurants van de stad, pochen met visitekaartjes of zich op een bijna pathologische wijze met lichaamsverzorging bezighouden.

Patrick is met andere woorden, een supereikel van formaat, maar niet meteen een clichématige killer. Toch vermoordt Patrick aardig wat mensen. Het begint met een zwerver maar daarna volgen hoertjes die hij op straat tegenkomt, kennissen, enzoverder. Er wordt geen of nauwelijks een uitleg gegeven voor zijn moordlust maar dat lijkt het verhaal ook niet nodig te hebben.

Mary Harron brengt de moorden met visueel vernuft en een klinische afstandelijkheid in beeld. American Psycho is dan ook geen thriller, laat dit duidelijk wezen. De bij momenten hilarische vertolking van Christian Bale zorgt voor groteske, grappige taferelen. Zelfs tijdens het moorden, kletst hij uit zijn nek. Hij zet een CD van Phil Collins op en terwijl hij zijn slachtoffer met een bijl bewerkt, uit frustratie omdat hij een knapper visitekaartje had, legt hij haarfijn uit hoe zijn liefde voor Phil Collins is ontstaan, de evoluties in Collins' werk, de verschillende baslijnen in de melodie.

Een hilarische satire met een grootse Christian Bale

Deze aanpak maakt van American Psycho een erg originele satire, die de geest van het boek bewaart, zelfs versterkt, en verder Bale op de kaart zet als één van de meest opwindende acteurs van zijn generatie. 

Frank Moens Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrick's moordneigingen worden steeds feller en hij kan zich steeds minder intomen. Op het laatste wilt hij kost wat kost gesnapt worden: hij bekent zijn volledig verhaal bij zijn advocaat, maar die wil hem niet geloven. Hoe hard hij ook probeert, niemand wil en zal hem tegenhouden in zijn moorden.