Water for Elephants

Genre: Romantiek, Drama | Duur: 1u55 | Release: 4 Mei 2011 | Land: VS | Regie: Francis Lawrence | Cast: Robert Pattinson, Reese Witherspoon, Christoph Waltz, Paul Schneider

Rond de release van deze film, was enige commotie ontstaan. Er dook namelijk een filmpje op waarin te zien was hoe men de olifant uit de titel martelde met elektrische schokken en een soort haak. Ironie ten top, aangezien de film dergelijk praktijken net aanklaagt. Vanuit verschillende hoeken werd dan ook opgeroepen om deze film te boycotten. Wij zetten onze principes aan de kant (welke principes?) en gingen ‘m toch bekijken. Alles voor de lezer, nietwaar?

De cast is op z’n minst opmerkelijk. Pretty boy Robert Pattinson, die eerder meisjesharten sneller deed slaan in de Twilight-saga, krijgt de kans om te tonen dat hij meer kan dan mooi wezen en zwoel kijken. Hij wordt vervoegd door rastalent Reese Witherspoon (Oscar voor Walk The Line), Christoph Waltz (eveneens een Oscar voor zijn briljante vertolking in Inglourious Basterds) en een olifant.

In Water for Elephants krijgen we een klassieke Shakesperiaanse romance, die zich afspeelt in de zeer filmgenieke circuswereld. Tussen de verzameling freaks, burlesquedames, acrobaten en dieren, is Jacob Jankowski een jonge bijna-dierenarts -hij legde zijn laatste examen niet af- die terechtkomt in het circusgezelschap The Benzini Brothers. Hij moet zijn aanwezigheid verantwoorden bij de autoritaire directeur August. Die is dan weer samen met Marlena, de knappe blonde verschijning die de sterattractie van het circus is. Gaandeweg bloeit er iets moois tussen Marlena en Jacob, terwijl August meer en meer gaat vertrouwen op de expertise van Jacob. Een situatie die gedoemd is om uit de hand te lopen.

Christoph Waltz doet zijn huzarenstukje met Hans Landa nog eens vlot over. Zijn personage is opnieuw labiel, gevaarlijk en een meester in de intimidatie. Een veilige zet van regisseur Francis Lawrence (I Am Legend), want Walz laat alweer een grote indruk na. De rest van de cast is meteen ook het grootste pijnpunt van de film. Reese Witherspoon doet haar ding, maar Pattinson blijft alweer te oppervlakkig. Van chemie tussen de twee is er dan ook nooit echt sprake. Dat is een vrij cruciale misser in een dergelijk liefdesverhaal, al blijven de verhoudingen tussen het drietal wel boeiend.

Zoals gezegd is de circuswereld een heel dankbare en sfeervolle omgeving voor een film, zeker als dat circus dan nog eens rondreist tijdens de grote depressie van de jaren dertig. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt, want de sfeer is heel geslaagd: Water for Elephants is stijlvol in beeld gebracht. In combinatie met de al bij al goeie acteerprestaties en het aanvaarbare verhaal, is deze film meer dan genietbaar. Op voorwaarde dat u zich niet schuldig voelt, uiteraard.

Tim Vanhoorneweder Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

August ontdekt de affaire tussen Marlena en Jacob, waarna bij hem de stoppen doorslaan. Ze vluchten, maar worden opnieuw opgepikt door het circus. Twee andere werknemers uit het gezelschap hadden nog een eitje te pellen met August, en nemen wraak door alle dieren los te laten tijdens een voorstelling. Er ontstaat grote paniek, en in het tumult probeert August om het verliefde koppel te vermoorden. Ze worden uiteindelijk gered door de olifant, en August sterft. Ze gaan nog even verder met de olifant bij het grootste circus van het land, en gaan dan samenwonen.