The Whistleblower

Genre: Drama | Duur: 1u52 | Release: 1 Januari 2012 | Land: Canada, Duitsland | Regie: Laryssa Kondracki | Cast: Rachel Weisz, Vanessa Redgrave, Nikolaj Lie Kaas, David Strathairn, Monica Bellucci, Roxana Condurache, Benedict Cumberbatch

De Canadese Larysa Kondracki debuteert vinnig met het waargebeurde The Whistleblower, een aangrijpend relaas dat zich afspeelt in het naoorlogse Bosnië. VN-waarnemer Kathryn Bolkovac stuit er op ernstige feiten van mensenhandel, waarbij corrupte collega's betrokken zijn en minderjarige meisjes als seksslavinnen gebruikt worden. Haar oversten toleren echter geenszins dat zij met deze aanklacht naar buiten komt. 

Als klokkenluidersverhaal biedt The Whistleblower weinig verrassend kijkvoer. Het scenario werkt keurig alle feiten af, het ene al wraakroepender dan het andere. Kathryns strijd tegen de onrechtvaardigheid is frustrerend en dat laat men de kijker voelen. Hoewel de ernst van de gebeurtenissen niet te onderschatten valt, weet de film de dramatiek slechts in beperkte mate voelbaar te maken. Anderzijds pleit het dan weer voor de makers het verteltempo strak te houden en het melodramatische achterwege te laten.

De film komt echter al bij al te routineus over. De cineaste kwijt zich aardig van haar taak en hanteert een consequente, maar wat onpersoonlijke stijl. Opmerkelijk is wel hoe ze de verhoudingen tussen mannelijke en vrouwelijke personages effectief uitvergroot waardoor we in haast elke man een bedreiging gaan zien voor de dappere Bolkovavc. Kunnen we haar vriend eigenlijk nog vertrouwen? Dat volstaat echter niet om de film als thriller te categoriseren.

Rachel Weisz zag misschien brood in dit project vanwege de serieuze thematiek, maar krijgt weinig kansen haar personage echt invulling te geven. Kathryn Bolkovac is gedreven en betrokken, maar in die zin ook stereotiep. Elementen als haar romance met een Nederlander en haar moederschap op afstand, voelen plichtmatig aan. Gelukkig wordt ze niet afgebeeld als een actieheldin. De echte Bolkovac functioneerde overigens als raadgeefster bij deze verfilming van haar lotgevallen in Bosnië.

De film draait niet om de pot en hangt de vuile was van de VN buiten. Een epiloog serveert ons nog enkele schokkende feiten. Zo weet The Whisteblower zich nog net te manifesteren als meer dan enkel goedbedoeld.

Sven De Schutter Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kathryn wordt ontslagen maar slaagt er met hulp van Peter Ward in al haar dossiers mee te nemen. Ze trekt er mee naar de BBC en maakt de feiten wereldwijd bekend.